Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

10.11.2011, 00:01 75

Grupul ungar de telecomunicaţii Magyar Telekom a anunţat că statul şi-a majorat participaţia în cadrul companiei la peste 5% prin intermediul achiziţiei de acţiuni de către fondul de pensii administrat de stat, scrie portfolio.hu. În prezent, pachetul majoritar, care cuprinde aproape 60% din acţiuni, se află în posesia companiei germane de telecomunicaţii Deutsche Telekom.

Exporturile Ungariei au crescut cu 8,1% în cele doisprezece luni până în septembrie, iar importurile au crescut cu 5% în aceeaşi perioadă, scrie Budapest Business Journal. Balanţa comercială a Ungariei a înregistrat un excedent de 741,5 mil. euro luna trecută, peste cel de 501,2 mil. euro din august, conform datelor biroului central de statistică.

Guvernul rus va vinde 49% din acţiunile companiei de stat United Grain Company (UGC), specializată în comerţul cu cereale, scrie agenţia RIA Novosti. Compania ar urma să fie privatizată integral până în 2017. Din 2015, UGC vrea să-şi crească exporturile la 15 milioane de tone în condiţiile în care exporturile totale de cereale ale Rusiei ar putea atinge 38 milioane de tone.

Komercni Banka, subsidiara din Cehia a creditorului francez Société Générale, a anunţat o scădere cu 29,3% a profitului net aferent celui de-al treilea trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie ceskapozice.cz. Banca a raportat pentru T3 un profit net de 7 mld. coroane cehe (280 mil. euro).

Compania ucraineană de stat Naftogaz a împrumutat 550 mil. dolari (400 mil. euro) de la Gazprombank, divizia bancară a Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi a treia bancă ca mărime din Rusia, pentru plata gazelor naturale furnizate de gigantul energetic rus, a declarat Volodymyr Makukha, adjunctul ministrului ucrainean pentru energie, citat de Kyiv Post.

Compania energetică franceză Total şi gigantul petrolier controlat de statul rus Rosneft ar putea încheia un parteneriat pentru a exploata depozitul de petrol de la Shatsky Ridge din platforma continentală a Mării Negre, potrivit şefului Total, Christophe de Margerie, citat de RIA Novosti. Se vehiculează că Rosneft negociază şi cu companiile petroliere ExxonMobil şi Eni.

Ministerul de finanţe al Poloniei a anunţat un deficit bugetar de 22,5 mld. zloţi (5 mld. euro) în primele zece luni ale anului, aproximativ 60% din nivelul planificat pentru întregul an, scrie Warsaw Business Journal. În primele nouă luni ale anului deficitul bugetar se situa la 54,5% din cel planificat pentru întregul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO