Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Livadariu Andreea

03.04.2011, 23:35 17

Companiile chineze de utilităţi ar puteainvesti până la 16 mld. zloţi (3,97 mld. euro) în construirea decentrale pe bază de cărbune în Polonia, scrie Bloomberg. ShanghaiElectric Group va finanţa 85% (1,24 mld. euro) din investiţiilederulate de compania poloneză Energa pentru construirea uneicentrale noi la Ostroleka.

Ersin Ozince, şeful băncii turceşti TurkiyeIs Bankasi şi preşedinte al Asociaţiei Bancherilor Turci ademisionat din funcţie ca urmare a tensiunilor cu ministruleconomiei Ali Babacan, care a impus băncilor să reducă volumulîmprumuturilor, scrie The Wall Street Journal.
Guvernul polonez a renunţat la planul de avinde acţiunile din cadrul companiei de utilităţi Enea după eşeculdiscuţiilor cu francezii de la EDF, scrie agenţia de ştiri ThomsonReuters. "În ultimul stadiu al discuţiilor cu investitorul nu aufost oferite garanţii privind investiţiile în centrala Kozienice",a motivat ministrul trezoreriei.
Bulgaria a atras 11% din totalul fonduriloreuropene alocate în perioada 2007-2013, conform ministrului delegatpentru fondurile europene Tomislav Donchev. Donchev a declarat căse aşteaptă ca rata absorbţiei în 2011 să fie de 20%, datorităproiectelor de construire a autostrăzii Trakiya şi a liniei demetrou Sofia Metro.
Controversele privind neconstituţionalitateareformei sistemului polonez de pensii continuă, deşi parlamentul adat undă verde propunerilor guvernului, scrie Warsaw BusinessJournal. Potrivit noilor legi, contribuţiile către pensiile privatevor fi reduse de la 7,3% la 2,3%, restul banilor urmând a firedirecţionaţi către sistemul de stat.
Numărul de maşini noi înregistrate în martieîn Ungaria a stagnat comparativ cu anul trecut, scrie Portfolio.hu.Numărul de maşini noi înregistrate în martie a fost de 4.416, cu 24(0,5%) mai multe decât aceeaşi perioadă a anului 2010.
Sopharma, cea mai mare companie farmaceuticădin Bulgaria, a înregistrat în 2010 cel mai mare profit din ultimii11 ani, de 40,5 mil. leva (20,7 mil. euro), scrie Sofia NewsAgency. Veniturile Sopharma din 2010 au fost de 238,5 mil. leva(121,9 mil. euro), cu 12% mai mult faţă de 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO