Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Livadariu Andreea 03.04.2011

Companiile chineze de utilităţi ar putea investi până la 16 mld. zloţi (3,97 mld. euro) în construirea de centrale pe bază de cărbune în Polonia, scrie Bloomberg. Shanghai Electric Group va finanţa 85% (1,24 mld. euro) din investiţiile derulate de compania poloneză Energa pentru construirea unei centrale noi la Ostroleka.

Ersin Ozince, şeful băncii turceşti Turkiye Is Bankasi şi preşedinte al Asociaţiei Bancherilor Turci a demisionat din funcţie ca urmare a tensiunilor cu ministrul economiei Ali Babacan, care a impus băncilor să reducă volumul împrumuturilor, scrie The Wall Street Journal.
Guvernul polonez a renunţat la planul de a vinde acţiunile din cadrul companiei de utilităţi Enea după eşecul discuţiilor cu francezii de la EDF, scrie agenţia de ştiri Thomson Reuters. "În ultimul stadiu al discuţiilor cu investitorul nu au fost oferite garanţii privind investiţiile în centrala Kozienice", a motivat ministrul trezoreriei.
Bulgaria a atras 11% din totalul fondurilor europene alocate în perioada 2007-2013, conform ministrului delegat pentru fondurile europene Tomislav Donchev. Donchev a declarat că se aşteaptă ca rata absorbţiei în 2011 să fie de 20%, datorită proiectelor de construire a autostrăzii Trakiya şi a liniei de metrou Sofia Metro.
Controversele privind neconstituţionalitatea reformei sistemului polonez de pensii continuă, deşi parlamentul a dat undă verde propunerilor guvernului, scrie Warsaw Business Journal. Potrivit noilor legi, contribuţiile către pensiile private vor fi reduse de la 7,3% la 2,3%, restul banilor urmând a fi redirecţionaţi către sistemul de stat.
Numărul de maşini noi înregistrate în martie în Ungaria a stagnat comparativ cu anul trecut, scrie Portfolio.hu. Numărul de maşini noi înregistrate în martie a fost de 4.416, cu 24 (0,5%) mai multe decât aceeaşi perioadă a anului 2010.
Sopharma, cea mai mare companie farmaceutică din Bulgaria, a înregistrat în 2010 cel mai mare profit din ultimii 11 ani, de 40,5 mil. leva (20,7 mil. euro), scrie Sofia News Agency. Veniturile Sopharma din 2010 au fost de 238,5 mil. leva (121,9 mil. euro), cu 12% mai mult faţă de 2009.