Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

30.09.2013, 19:58 54

Guvernul bulgar intenţionează să majoreze de la începutul anului viitor salariul minim pe economie de la 310 leva pe lună la 340 leva (173 euro) pe lună, a anunţat ministrul bulgar al muncii şi politicilor sociale Hasan Ademov, citat de agenţia Novinite. În România, salariul minim pe economie este de 800 de lei, echivalent cu 179 de euro. Anunţul a fost făcut la postul naţional de radio. Guvernul vrea, de asemenea, să majoreze alocaţia pentru creşterea copiilor cu vârste cuprinse între unu şi doi ani la 340 de leva.

Polonezii ar trebui să poată o dată la doi-trei ani să aleagă dacă îşi direcţionează toate contribuţiile pentru pensie către sistemul de stat sau transferă o parte din acestea către fondurile private de pensii, a declarat premierul polonez Donald Tusk, citat de Wasrsaw Business Journal. Şeful guvernului a menţionat că este ideea sa ca polonezii să aibă libertate totală de alegere. El consideră că ar fi prea restrictiv să forţeze contribuabilii să decidă o dată pentru totdeauna dacă economiile lor de pensii se duc la stat, la privat sau în amândouă părţile. „Îmi doresc ca această libertate de alegere să nu fie limitată la un singur moment. În schimb, oamenii ar trebui să poată alege din când în când, nu prea rar, spre exemplu o dată la doi-trei ani”, a spus Tusk. Noua reformă a sistemului de pensii prevede trasferarea a 51,5% din activele fondurilor private de pensii la sistemul de stat. Propunerea dă contribuabililor dreptul de a alege dacă îşi direcţionează întreaga contribuţie către fondul de stat sau plătesc şi la stat, şi la privat.

Operaţiunile cu gaze naturale din Ungaria ale E.ON au revenit ieri sub controlul statului, urmând să înceapă negocierile privind preţul de achiziţie al rezervelor de gaze naturale, scrie Budapest Business Journal. Grupul ungar MVM, deţinut de stat, a semnat în martie un acord de cumpărare a activelor în valoare de 870 milioane euro. Achiziţia este considerată ca făcând parte din planul anunţat recent de guvern de a naţionaliza sau renaţionaliza companii de utilităţi pe care le consideră strategice

Divizia ungară a operatorului britanic de telefonie mobilă Vodafone va investi 450 milioane de forinţi (1,5 milioane euro) în perioada 2014-2015 în centrul regional de servicii pentru clienţi de la Miskolc, din nord-estul ţării, înfiinţând astfel 240 de noi locuri de muncă, scrie Portfolio.hu. Investiţia este rezultatul unui program semnat în 2009 de companie cu autorităţile din Miskolc evaluat la peste un miliard de forinţi (3,3 milioane euro). Vodafone a început deja să recruteze personal pentru noile posturi. Autorităţile locale subvenţionează proiectul cu 130 milioane de forinţi (437.000 euro). Centrul are în prezent 300 de angajaţi. Vârsta medie a acestora este de 28 de ani.

Inflaţia din zona euro a scăzut la 1,1% în septembrie de la 1,3% în august, în principal ca urmare a temperării creşterilor de preţuri la alimente, băuturi alcoolice şi produse din tutun şi a unei scăderi mai puternice a preţurilor în domeniul energiei, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat. Astfel, inflaţia la produse alimentare, băuturi alcoolice şi ţigarete a fost de 2,6% în septembrie în zona euro, faţă de 3,2% în august. Preţurile din domeniul energiei au scăzut cu 0,9%, faţă de un declin de 0,3% în luna anterioară. Inflaţia din sectorul serviciilor a urcat uşor, la 1,5%, de la 1,4% în august, iar bunurile industriale non-energetice s-au scumpit cu 0,3% în septembrie, faţă de o creştere de preţ cu 0,4% în luna anterioară.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO