Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu, Anca Dumitrescu

02.05.2012, 00:01 89

Compania americană Delta Airlines va cumpăra de la grupul ConocoPhillips o rafinărie de produse petroliere din SUA pentru 150 milioane de dolari, devenind astfel primul operator de transporturi aeriene care va produce propriul carburant, în încercarea de a reduce costurile, scrie Thomson Reuters. Tranzacţia reprezintă cea mai îndrăzneaţă mişcare din industria transporturilor aeriene pentru scăderea cheltuielilor cu carburanţii, care au crescut exploziv în ultimii patru ani. Dacă îşi va atinge scopurile, achiziţia ar putea servi drept model pentru alte companii afectate de aprecierea abruptă a preţurilor petrolului.

Bancherii se vor putea reclama unii pe alţii la Comitetul de Stabilitate Financiară, autoritate de reglementare a sectorului financiar creată de G20, în cazul în care au dovezi solide de încălcare a regulilor referitoare la acordarea bonusurilor, potrivit Thomson Reuters. Bonusurile uriaşe primite de bancheri au scandalizat opinia publică din Statele Unite şi Europa, în condiţiile în care veniturile populaţiei au scăzut din cauza problemelor economice. Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii, reuniţi în G20, au convenit în 2009 limitarea bonusurilor, iar Comitetul pentru Stabilitate Financiară monitorizează aplicarea regulilor.

Grupul petrolier britanic BP a avut în primul trimestru un profit net de 4,8 miliarde dolari, în scădere cu 13%, în pofida creşterii preţurilor petrolului, după declinul producţiei ca urmare a vânzării unor active pentru a plăti sancţiuni şi daune legate de mareea neagră din 2010 din Golful Mexic, scrie Thomson Reuters. Rezultatul exclude câştigurile excepţionale, precum cele obţinute în urma vânzărilor de active, şi este în cădere faţă de nivelul de 5,5 miliarde dolari din primele trei luni ale anului trecut. Profitul net total al grupului petrolier, incluzând elemente excepţionale, a scăzut în perioada analizată cu circa 20%, de la 7,3 miliarde dolari la 5,9 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO