Business Internaţional

Stimulentele de criză ale cancelarului Merkel se infiltrează rapid în economia germană

Stimulentele de criză ale cancelarului Merkel se...

Autor: Catalina Apostoiu

14.04.2020, 00:05 2817

La sfârşitul lunii martie, Arnold Mergell, antreprenor german, se plângea că fondurile necesare IMM-urilor germane pentru a supravieţui crizei coronavirusului nu ajung suficient de rapid la acestea.

„Bazooka a fost încărcată, dar trăgaciul este blocat“, avertiza acesta.

Două săptămâni mai târziu, Mergell exclama pe YouTube că fondurile curg liber. Aceasta s-a întâmplat după ce ministrul german al economiei Peter Altmaier a anunţat un program menit să accelereze transferul creditelor către Mittel­stand, coloana vertebrală a celei mai mai mari eco­no­mii eurpene, garanţii nelimitate acoperind 100% riscul de cre­dit.

Rapiditatea cu care s-a mişcat Germania, sfidându-şi reputaţia privitoare la birocraţie, evidenţiază abordarea practică a oficialilor ţării pentru protejarea creşterii în faţa pandemiei, scrie Bloomberg. Guvernul cancelarului Angela Merkel a promis susţinere de peste 1.000 miliarde de euro sub formă de garanţii de stat, credite şi capital direct pentru companii, facilitând în acelaşi timp accesul la susţinere de stat a salariilor pentru angajaţi.

De exemplu, autorităţile din Berlin au plătit 1,3 miliarde de euro freelancerilor şi companiilor mici, procesând 140.000 de cereri în doar câteva zile. Banii au intrat în conturile ban­care ale unor companii în 24 de ore.

Germania are măsuri generoase de reacţie la crizei de ani întregi, iar implementarea relativ rapidă a acestora ar putea deriva din experienţe trecute. Furnizarea de lichidităţi din partea băncii de stat KfW deja funcţională este extinsă.

Ana Botin, şefa celei mai mari bănci spaniole, Banco Santander, a declarat că programul de credite al Germaniei ar trebui să devină un model pentru restul Europei.

Şi totuşi, nu totul merge ca la carte. Băncile au întâmpinat dificultăţi anterior şi rămâne de văzut cât de rapid va fi implementat programul guvernamental de subvenţionare a salariilor. Mai mulţi executivi de Mittelstand avertizează de asemenea că Germania este prea lentă în pregătirea unui exit din criză.

În acelaşi timp, unele companii mai mici ar putea avea probleme în rambursarea creditelor, iar un sondaj realizat la sfârşitul lunii martie de Asociaţia Camerelor Germane ale Industriei şi Comerţului indica faptul că unul din cinci IMM-uri anticipa un risc de insolvenţă. Peste două treimi dintre acestea au declarat că ajutorul sub formă de injecţii de cash este cel mai eficient şi ar trebui extins.

Comparativ, în alte ţări companiile sunt mai puţin impresionate de măsurile luate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO