Business Internaţional

Starwood si Lehman se asociaza pentru a cumpara lantul hotelier Le Meridian

25.03.2005, 00:00 40


Starwood Capital, fondul de proprietati condus de Barry Sternlicht,  planuieste o asociere cu Lehman Brothers pentru achizitionarea lantului hotelier Le Meridian, relateaza Financial Times.


Le Meridian a fost in pragul falimentului anul trecut si are o datorie de 1,1 miliarde de dolari (843 mil. euro), din cauza dificultatilor financiare cu care s-a confruntat in urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Lehman este unul dintre principalii sai creditori, ceea ce-i permite sa controleze activitatea grupului hotelier.


Prin aceasta asociere Starwood Capital doreste sa cumpere bunurile detinute de companie si sa preia controlul a 130 de proprietati.


Meridian este un brand hotelier foarte atractiv deoarece este bine reprezentat pe cele mai importante piete internationale si atrage clientii cu venituri mari.


Lehman si Starwood Capital vor fi nevoiti sa plateasca un miliard de lire sterline (1,44 mld. euro) pentru a prelua acest lant hotelier.


Starwood Capital si Starwood, grupul care detine brandurile hoteliere Sheraton si Westin, sunt doua companii diferite, cu toate ca ambele il au ca presedinte al consiliului de administratie pe Barry Sternlicht.


Fondul de proprietati a achizitionat recent 11 hoteluri Hilton in Marea Britanie contra sumei de 120 de milioane de lire sterline (173 mil. euro).


Desi Starwood Capital si Starwood  sunt companii separate, cea din urma  are un rol important in viitorul lantului Le Meridian, deoarece a achitat la inceputul anului 2004 o parte din datoria grupului Lehman.


Starwood a fost luat in considerare  ca posibil operator al proprietatilor Le Meridian, dar ramane de discutat cat de mare va fi rolul acestei companii in conducerea lantului hotelier.


Inca nu s-a luat o decizie referitoare la viitoarea echipa manageriala a grupului hotelier deoarece cea actuala si-a dovedit abilitatile de conducere prin revitalizarea situatiei financiare a companiei. Performantele economice ale lantului hotelier au fost puternic afectate de evenimente de la 11 septembrie 2001.


Starwood Capital si Lehman vor trebui sa incheie o intelegere si cu ceilalti actionari ai Le Meridian, in special cu banca japoneza Nomura. In urma cu patru ani Nomura a platit 1,9 miliarde de lire sterline (2.74 miliarde euro) pentru achizitionarea unor actiuni de la grupul Compass.


Din cauza  problemelor financiare cu care s-a confruntat grupul hotelier, actionarii japonezi sunt reticenti in ceea ce priveste aceasta preluare a grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO