Business Internaţional

Stagnarea economica din Europa ingrijoreaza marile banci

14.02.2003, 00:00 17

ABN Amro, una dintre cele mai puternice banci europene de retail, si Barclays, a treia banca britanica, care au redus impreuna mai mult de 14.500 de locuri de munca, avertizeaza ca stagnarea macroeconomica din Europa ar putea ameninta cresterea castigurilor marilor banci, care incearca acum sa redreseze pierderile record cu care au incheiat anul trecut.
"Suntem sceptici in ceea ce priveste previziunile de redresare economica sustinuta", spune directorul executiv de la ABN Amro, Rijkman Groenink. Sustinand acelasi punct de vedere, Matthew Barrett, directorul executiv de la Barclays, afirma ca economia mondiala "pare ca nu se va extinde la un ritm semnificativ mai rapid, comparativ cu anul trecut".
ABN Amro, Barclays, si principalii lor rivali din Europa, inclusiv puternicul grup francez Societe Generale, au suferit pierderi uriase anul trecut, cauzate de falimentele unor clienti importanti, printre care se numara si WorldCom, si de declinul de proportii al pietelor bursiere. In vreme ce Groenink a refuzat sa faca previziuni pentru castigurile pe care le va aduce anul acesta, Barrett a declarat ca este "putin mai optimist" pentru 2003, deoarece mediul de afaceri din Marea Britanie se anunta mai robust decat in restul continentului.
Profitul net a scazut la Barclays cu 16% in a doua jumatate a anului trecut, pana la 993 milioane lire sterline (1,6 miliarde dolari), in special din cauza provizioanelor constituite pentru acoperirea pierderilor potentiale din credite neperformante. Banca britanica a alocat anul trecut circa 1,5 miliarde lire sterline (2,26 miliarde dolari) pentru potentiale nerambursari de credite, iar ABN Amro a constituit provizioane de 1,7 miliarde euro (1,8 miliarde dolari).
Grupul olandez a inregistrat o crestere de 29% a profitului pe ultimul trimestru din 2002, la 685 milioane euro, datorita costurilor mai reduse, si a concediat mai mult de 10.000 de angajati pe parcursul anului trecut. Profitul pe intreg anul 2002 a crescut cu 2,1%, la 2,4 miliarde euro.
"Un aspect inevitabil al conditiilor economice dificile il reprezinta nivelul provizioanelor", a declarat Groenink intr-un comunicat. De asemenea, Barclays estimeaza ca va creste nivelul provizioanelor constituite in acelasi ritm cu cel de crestere a creditelor acordate, a anuntat directorul financiar al bancii engleze, John Varley, intr-o conferinta de presa. Varley a precizat ca creditele acordate IMM-urilor si creditele de consum s-au dovedit mai putin riscante in Marea Britanie decat estimarile bancii sale.
Societe Generale, a treia banca franceza, a raportat scaderea cu 18% a profitului net pe ultimul trimestru din 2002, la 364 milioane euro, cauzata de deteriorarea profitului din investitii si operatiuni bursiere. Castigurile grupului au atins cel mai mic nivel din ultimii patru ani, deoarece valoarea pachetelor detinute de SocGen in companii ca Alcatel sau Vivendi Universal, a scazut dramatic pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO