Business Internaţional

Situaţie gravă în Rusia din cauza incendiilor

09.08.2010, 23:51 20

VeŞtile din Rusia sunt tot mai dramatice, aproximativ 550 deincendii înregistrându-se ieri, dintre care 40 în apropiere deMoscova. Situaţia a determinat Ministerul Afacerilor Externe săîndemne persoanele care au afecţiuni respiratorii să evitedeplasările la Moscova din cauza nu numai a incendiilor, ci şi acreşterii poluării în aer.
Oficiali ai Ministerului Sănătăţii din Rusia au declarat că gradulde poluare din capitala rusă depăşeşte de şase ori nivelul maximacceptat, în timp ce rata mortalităţii s-a dublat, ajungând la 700de decese pe zi. Incendiile sunt cauzate de cel mai intens val decăldură din ultimii 1.000 de ani, judecând după documente istorice,conform declaraţiilor făcute de Alexander Frolov, şeful serviciuluimeteorologic rus. "Înaintaşii noştri nu au înregistrat sau descrisun asemenea val de căldură", a spus Frolov. Temperaturile au ajunspână la 38 de grade Celsius, comparativ cu o medie în perioada devară de 24 de grade şi nu se întrevede o îmbunătăţire a situaţieisăptămâna aceasta.
Autorităţile ruse au fost nevoite să decreteze stare de urgenţă înjurul unui centru de retratare şi stocare a deşeurilor nucleare dela Maiak, în Ural, a anunţat administraţia locală, relatează AFP.Centrul de retratare se află în regiunea Celiabinsk, la 2.000 dekilometri est de Moscova. Uzina Maiak este capabilă să retrateze400 de tone de combustibil pe an. Acesta este al doilea caz în careun centru nuclear este afectat de incendii după cel al oraşuluiSarov, principalul centru de cercetări nucleare al Rusiei.
Seceta şi incendiile au afectat şi sectorul agricol, iar situaţias-a resimţit puternic şi pe pieţele internaţionale, în condiţiileîn care Rusia este unul dintre cei mai importanţi exportatori decereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO