Situaţie gravă în Rusia din cauza incendiilor

Autor: Alexandru Matei 09.08.2010

VeŞtile din Rusia sunt tot mai dramatice, aproximativ 550 de incendii înregistrându-se ieri, dintre care 40 în apropiere de Moscova. Situaţia a determinat Ministerul Afacerilor Externe să îndemne persoanele care au afecţiuni respiratorii să evite deplasările la Moscova din cauza nu numai a incendiilor, ci şi a creşterii poluării în aer.
Oficiali ai Ministerului Sănătăţii din Rusia au declarat că gradul de poluare din capitala rusă depăşeşte de şase ori nivelul maxim acceptat, în timp ce rata mortalităţii s-a dublat, ajungând la 700 de decese pe zi. Incendiile sunt cauzate de cel mai intens val de căldură din ultimii 1.000 de ani, judecând după documente istorice, conform declaraţiilor făcute de Alexander Frolov, şeful serviciului meteorologic rus. "Înaintaşii noştri nu au înregistrat sau descris un asemenea val de căldură", a spus Frolov. Temperaturile au ajuns până la 38 de grade Celsius, comparativ cu o medie în perioada de vară de 24 de grade şi nu se întrevede o îmbunătăţire a situaţiei săptămâna aceasta.
Autorităţile ruse au fost nevoite să decreteze stare de urgenţă în jurul unui centru de retratare şi stocare a deşeurilor nucleare de la Maiak, în Ural, a anunţat administraţia locală, relatează AFP. Centrul de retratare se află în regiunea Celiabinsk, la 2.000 de kilometri est de Moscova. Uzina Maiak este capabilă să retrateze 400 de tone de combustibil pe an. Acesta este al doilea caz în care un centru nuclear este afectat de incendii după cel al oraşului Sarov, principalul centru de cercetări nucleare al Rusiei.
Seceta şi incendiile au afectat şi sectorul agricol, iar situaţia s-a resimţit puternic şi pe pieţele internaţionale, în condiţiile în care Rusia este unul dintre cei mai importanţi exportatori de cereale.