Business Internaţional

Semnale mai bune din Europa: încrederea în economia germană este la maxim, iar Spania se împrumută mai ieftin

 Semnale mai bune din Europa: încrederea în economia germană este la maxim, iar Spania se împrumută mai ieftin

Politicile aplicate de cancelarul german Angela Merkel, deşi criticate pe plan extern, menţin Germania pe linia de plutire într-o furtună care scufundă statele vecine

Autor: Bogdan Cojocaru

18.01.2012, 00:04 450

Germania, principalul motor al eco­nomiei europene, deşi nu este imună la criza din zona euro, s-a descurcat până în prezent mai bine decât statele vecine şi nu pare să dea semne de oboseală, iar Spania, stat luat în colimator de pieţe, a început să se finanţeze mai ieftin de pe pieţe.

Încrederea analiştilor şi investitorilor în economia germană a înregistrat în prima lună a acestui an cea mai mare creştere din istoria recentă a statului, susţinută în parte de optimismul indus de măsurile luate de guvern împotriva crizei, scrie agenţia Thomson Reuters.

Indicele lunar al centrului de cercetare ZEW privind încrederea în economie a avansat la -21,6 puncte, de la -53,8 puncte, cea mai mare creştere de la introducerea acestuia, în 1991. Economistul ZEW Michael Schroeder apreciază că îmbună­tăţirea încrederii a fost sprijinită de datele economice încurajatoare din SUA şi de lichidităţile masive introduse de Banca Centrală Europeană în sistemlul bancar prin lansarea de împrumuturi nelimitate cu maturitate de 3 ani.

"Am avut date mai bune din SUA, acesta este un motiv. Al doilea este că partea mai rea a crizei din zona euro pare să se fi sfârşit, ca urmare a reacţiei BCE şi a mecanismului de salvare", a spus el.

Creşterea economică robustă, de 3%, a Germaniei de anul trecut a fost un alt motiv de optimism. Anunţul ZEW a depăşit puternic aşteptările analiştilor consultaţi de Reuters, care anticipau o creştere a indicelui la -50 de puncte.

Economia bazată pe export a Germaniei şi-a revenit rapid după criza financiară din 2008-2009, însă a început să încetinească la sfârşitul anului trecut ca urmare a impactului crizei datoriilor asupra principalilor parteneri comerciali din zona euro. PIB al Germaniei a scăzut cu 0,25% în ultimul trimestru al anului trecut.

Spania se împrumută mai ieftin

Spania a vândut ieri titluri de trezorerie de 4,88 miliarde de euro la randamente în scădere, acesta fiind primul împrumut pe pie­ţele finanicare de la retrogradarea ratin­gului ţării cu două trepte la sfârşitul săptă­mânii trecute.

Madridul a programat pentru joi o emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, consi­derată un adevărat test pentru interesul investitorilor. Trezoreria spaniolă intenţiona să atragă luni de pe pieţele financiare 4-5 miliarde de euro.

Randamentele titlurilor pe 12 şi 18 luni au fost de 2,049% şi 2,399%, uşor sub aşteptări şi la jumătate faţă de licitaţii cu maturităţi similare organizate în decembrie. Împrumutul din decembrie a avut loc înainte ca BCE să introducă lichidităţi masive în sistemul bancar. "Este clar că măsurile extraordinare de lichiditate adoptate de BCE au reuşit să relaxeze criza creditelor care se extindea în Europa şi au deschis un canal indirect de finanţare pentru statele de la periferia zonei euro", a declarat Nicolas Lopez, analist la M&G Valores.

Spania va încerca joi să vândă obli­ga­ţiuni de 3,4-4,5 mld. euro, cu scadenţă în 2016, 2019 şi 2022, ultimele două maturităţi dep­ăşind cu mult durata de trei ani a împrumuturilor acordate de BCE băncilor.


Depozitele au atins un nou record la BCE

Depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană au depăşit în premieră pragul de 500 miliarde euro, din cauza lichidităţii excesive din sistem şi a temerilor privind criza datoriilor de stat, care au îngheţat piaţa de credit, potrivit Thomson Reuters. Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record după operaţiunea de finanţare pe trei ani derulată în premieră de BCE la mijlocul lunii decembrie. Băncile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobânzi foarte mici, apropiate de 1%. Datele BCE publicate ieri arată că depozitele au depăşit pentru prima dată 500 miliarde euro, urcând la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro în raportul de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO