Business Internaţional

Seful Fed: SUA nu intra in recesiune

30.03.2007, 20:13 12

Presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, nu a confirmat asteptarile pietei privitoare la operarea unor viitoare reduceri de rate ale dobanzii, spunand ca ratele vor ramane neschimbate in ciuda datelor economice nefavorabile anuntate recent, scrie Financial Times.
Totusi, presedintele Fed a declarat ca riscurile legate de inflatie si ritmul de crestere economica au crescut in ultimele cateva saptamani, iar banca americana va adopta o atitudine flexibila privitoare la urmatorul set de date.
Recenta declaratie a Fed cu privire la politica monetara, care a derutat pietele in momentul lansarii saptamana trecuta, nu a fost menita sa semnaleze ca Fed are acum o atitudine neutra, a declarat Bernanke.
"Doresc sa subliniez ca nu am abandonat concentrarea asupra inflatiei", a declarat el. Presedintele Fed a aratat ca schimbarile survenite in tonul declaratiilor oficialilor bancii centrale sunt menite sa-i permita acesteia sa reactioneze cu mai multa flexibilitate la orice deteriorare a perspectivelor legate de inflatie sau de cresterea economica.
In acelasi timp, Bernanke a identificat un nou risc privitor la cresterea economica, si anume investitiile reduse din sectorul de afaceri. Totusi, el a adaugat ca "ne asteptam ca investitiile in echipamente si software sa inregistreze un ritm moderat de crestere in acest an".
In general, Bernanke a sugerat faptul ca banca americana ramane relativ optimista in ceea ce priveste perspectivele de crestere economica. El a aratat ca cheltuielile consumatorilor "au avut o evolutie pozitiva pana acum in acest an", iar consumul "este asteptat sa sprijine in continuare cresterea economica in trimestrele urmatoare". "Economia ar putea inregistra un ritm moderat de crestere in trimestrele urmatoare."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO