Business Internaţional

Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulţi bani. Cum e mai bine?

Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulţi...

Autor: Ştefan Stan

04.05.2024, 09:29 192

Compararea europenilor cu americanii este un teren periculos, dar săptămâna trecută Nicolai Tangen, şeful uriaşului fond petrolier norvegian, a făcut acest lucru. El a declarat pentru Financial Times că există o diferenţă în ceea ce priveşte „nivelul general de ambiţie. Noi [europenii] nu suntem foarte ambiţioşi. Ar trebui să fiu atent când vorbesc despre echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, dar americanii pur şi simplu muncesc mai mult”, scrie FT. 

Acest lucru a fost spus de multe ori înainte. În romanul lui Franz Kafka, Amerika, publicat postum în 1927, personajul principal, Karl, călătoreşte din Europa în SUA, unde întâlneşte un bărbat care studiază noaptea şi este vânzător ziua. „Dar tu când dormi?”, îl întreabă Karl.

„Da, dorm!”, îi răspunde studentul. „Voi dormi când îmi voi termina studiile. Deocamdată beau cafea neagră”.

Europenii şi americanii fac lucrurile diferit.

Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulţi bani. Este o scăpare să spui că ceea ce preferi este o chestiune de gust. Există trei măsurători destul de obiective ale unei societăţi bune: cât de mult trăiesc oamenii, cât de fericiţi sunt şi dacă îşi pot permite lucrurile de care au nevoie. O societate trebuie să fie, de asemenea, sustenabilă, măsurată în funcţie de emisiile de carbon, de datoria colectivă şi de nivelul de inovare. Deci, care dintre cele două tabere se descurcă mai bine?

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO