Business Internaţional

Seful EADS: Aprecierea monedei unice ameninta supravietuirea Airbus

27.11.2007, 19:03 14

Daca situatia actuala va continua, "vom fi nevoiti sa renuntam la o serie de proiecte de dezvoltare" si "sa ne relocam o parte a productiei in afara zonei euro", a declarat Louis Gallois, seful EADS. Anuntul este ultimul dintr-o serie de avertismente ale executivilor companiei producatoare de aeronave care se arata ingrijorati de aprecierea, aparent inexplicabila, a monedei europene, care a atins la sfarsitul saptamanii precedente pragul de 1,50 dolari, scrie Bloomberg.
EADS a anuntat ca deprecierea monedei americane necesita reducerea cheltuielilor companiei franceze cu un miliard de euro peste cele 2,1 mld. euro planificate anterior.
Productia Airbus este centrata pe piata europeana, costurile fiind exprimate in euro, in timp ce vanzarile sunt calculate in dolari, la fel ca in cazul celorlalte companii din industria aeronautica. De aceea, actuala rata de schimb euro-dolar este "in mod evident o amenintare la adresa existentei noastre pe termen lung", considera Gallois.
"In asemenea conditii un singur lucru este cert: elaborarea unui plan de viitor este aproape imposibila", a adaugat el. Aprecierea euro in fata monedei americane, care din perspectiva directorului executiv al Airbus, Tom Enders, a "depasit limitele tolerabile", forteaza producatorul francez sa adopte noi masuri, printre care s-ar putea numara si aceea a renuntarii la unele proiecte de cercetare, care beneficiau de un buget de 2 miliarde de euro. Banii alocati de Airbus pentru cercetare au ajuns anul trecut pana la 8,1% din vanzari, in crestere fata de 7,5% cat s-a inregistrat in 2005.
Chiar daca Airbus a raportat un numar record de comenzi, pierderile inregistrate in momentul conversiei monedei americane in euro vor fi pe masura, a declarat Enders in fata unui comitet al Airbus. "Va trebui sa adoptam o noua perspectiva asupra modelului nostru de business", a adaugat el, mentionand ca acesta "nu este suficient de rezistent".
De asemenea, seful Airbus spune ca toate cheltuielile companiei va trebui reevaluate, dupa ce Gallois declara in septembrie ca "planurile de restructurare ale producatorului francez au fost calculate la cursul de schimb de 1,35 dolari pentru un euro, de fiecare data cand moneda americana pierde 10 centi in fata euro compania inregistreaza pierderi de un miliard de euro".
Airbus a lansat un plan de reducere a cheltuielilor, numit Power8, care include renuntarea la 10.000 de locuri de munca pana in 2010. Decizia reducerii numarului de angajati vine dupa ce anul trecut compania a inregistrat pierderi de 572 mil. euro, comparativ cu un profit de 3,81 mld. dolari (3 mld. euro) pentru principalul sau rival, compania americana Boeing. De asemenea, Airbus intentioneaza sa creasca numarul orelor de lucru saptamanale de la 35 la 40, aceasta modificare neimplicand insa si o marire a salariilor.
Intarzierile legate de constructia modelelor A380 si A400M implica cheltuieli suplimentare de 6,8 mld. dolari (4,58 mld. euro), respectiv 1,1 mld. euro, in timp ce fuselajul modelului A350 a necesitat cinci remodelari inainte de a primi acordul companiilor aeriene.
Cheltuielile pentru cel mai nou model, A350, nu se afla sub presiunea cursului de schimb euro-dolar, a declarat purtatorul de cuvant al Airbus, Rainer Ohler, mentionand ca exista o cerere ridicata pentru acest tip de aeronava, lucrarile decurgand conform planului initial. Mai mult, in ciuda planului care prevedea reducerea numarului de angajati, purtatorul de cuvand al companiei, spune ca se intentioneaza cresterea volumului fortei de munca pentru a accelera productia modelelor din gama A320, dar si a modelului A380.
Actiunile companiei EADS au ajuns la sfarsitul sedintei de tranzactionare de la finele saptamanii trecute pana la 21,41 euro, in crestere cu 11 eurocenti sau 0,5%, dupa ce de la inceputul anului acestea au coborat cu 18%, reducand valoarea de piata a companiei pana la 17,1 miliarde de euro.
Prin comparatie, actiunile Boeing, cel de-al doilea mare producator de aeronave, s-au apreciat la sfarsitul saptamanii trecute cu 2,4%, situandu-se cu 0,8% peste nivelul de la inceputul anului.
Dolarul american a pierdut aproximativ 12% in fata monedei unice europene anul acesta, ajungand la cel mai scazut nivel din momentul lansarii euro pe piata valutara, in 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO