Business Internaţional

Sedinta BCE a tinut in suspans piata valutara

09.11.2007, 18:25 29

Moneda unica europeana si lira sterlina au cunoscut joi o usoara depreciere fata de dolar, pe fondul asteptarii deciziei privind dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) si a Bancii Angliei, scrie International Herald Tribune.
Un euro a fost cotat la 1,4661 dolari, sub nivelul record de 1,4730 dolari inregistrat in ziua precedenta, in timp ce lira sterlina a coborat usor, fiind cotata la 2,1015 dolari. De asemenea, moneda americana s-a apreciat si in fata yenului japonez, un dolar fiind cotat la 112,96 yeni, in crestere usoara fata de nivelul de 112,88 yeni inregistrat in ziua precedenta.
In ultima vreme piata valutara asistase la o depreciere constanta a monedei americane, care a alarmat autoritatile din tarile zonei euro, avand in vedere efectele negative asupra exporturilor. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat saptamana aceasta in fata Congresului american ca administratia Bush va trebui sa stopeze declinul dolarului, in caz contrar existand riscul izbucnirii unui "razboi comercial".
Anul acesta euro s-a apreciat cu 11,1% in fata monedei americane miercuri, dolarul coborand la un nivel record fata de moneda europeana pe fondul intensificarii speculatiilor privind intentia autoritatilor de la Beijing de a-si diversifica rezervele valutare, care in acest moment sunt exprimate, in cea mai mare masura, in dolari.
Ieri piata valutara a fost insa mai prudenta, asteptand deciziile BCE si Banca Angliei. "Orice surpriza venita din partea celor doua institutii ar putea produce schimbari relativ importante pe aceasta piata", a declarat James Hughes, analist de piata la CMC Market, in Londra.
Majoritatea analistilor estimau inainte de terminarea sedintei BCE ca dobanda va ramane la 4%, adaugand insa ca strategii bancii vor monitoriza in continuare piata, neezitand sa intervina oricand pentru a folosi cel mai important instrument pe care il detin. De asemenea, analistii se asteptau ca si Banca Angliei sa mentina rata dobanzii la nivelul actual de 5,75%.
Euro introdus pe piata financiara in 1999, a urcat de la nivelul minim de 82 de centi inregistrat in octombrie 2000, in mare parte datorita impresionantului deficit comercial si bugetar al SUA, iar in ultima vreme din cauza crizei pietei de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO