Business Internaţional

Seceta şi canicula pe de-o parte şi inundaţiile pe de altă parte iscă scumpiri, restricţii şi raţionalizări, dau peste cap viaţa de zi cu zi a oamenilor şi pun presiune pe companii

Seceta şi canicula pe de-o parte şi inundaţiile pe de...

Autor: Catalina Apostoiu

13.07.2023, 22:13 167

În Spania, din cauza temperatu­rilor în creştere puternică şi a lipsei precipitaţiilor, scumpirea dramatică a uleiului de măsline continuă în forţă, scrie Financial Times.

Oficialii spanioli spun că efectele devastatoare ale valurilor de căldură şi penuriilor de apă demonstrează ur­genţa abordării problemei schimbă­rilor climatice, însă alegerile de săp­tămâna viitoare ar putea aduce la putere un nou guvern care este mai puţin convins de acest lucru.

Problema scumpirii uleiului de măsline a devenit un subiect fierbinte în Spania, unde acesta este un produs de bază cu o influenţă foarte mare asupra încrederii în economie. Unii investitori importanţi avertizează că schimbările climatice ar putea fi un factor de susţinere pe termen lung a inflaţiei la nivel mondial, în parte din cauza impactului asupra preţurilor alimentelor şi în parte din cauza su­melor uriaşe pe care guvernele tre­bu­ie să le cheltuiască pentru a le reduce.

Seceta din Spania este atât de extremă, încât practic niciun aspect al vieţii de zi cu zi nu rămâne neafectat, notează Bloomberg.

Vasele sunt lăsate nespălate pes­te noapte, când restricţiile legate de apă intră în vigoare. Vacile crescute pentru carne riscă să moară de sete, iar turiştii care se îndreaptă către o destinaţie a sporturilor de apă au în faţă noroi întărit. Aceste scene apar în condiţiile în care Europa se con­fruntă cu cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani.

În februarie, nivelul apei din re­zervorul Sau din Barcelona a scăzut atât de mult, încât guvernul catalan a angajat pescari pentru a captura şi dis­truge 4.000 de peşti pentru ca a­ceş­tia să nu contamineze apa. Dacă se­ce­ta continuă, companiile din zonă vor fi nevoite să se reinventeze, spu­ne re­pre­zentantul uneia dintre a­cestea. Lo­cuitorii Barcelonei sunt obiş­nuiţi cu penuria de apă, iar au­tori­tă­ţile locale desfăşoară în mod obişnuit campanii pentru econo­mi­sirea aces­teia.

Şi în Ungaria, compania DMRV care se ocupă de aprovizionarea cu apă de băut pentru gospodării a a­nun­ţat recent că din cauza căldurii extreme a cerut mai multor localităţi din apropierea Budapestei să-şi re­ducă consumul, scrie Daily News Hungary.

În India, preţul roşiilor a crescut cu 300% din cauza fenomenelor ex­treme, relatează CNBC.

Inundaţiile din state mari produ­cătoare de roşii au reprezentat un driver cheie al scumpirilor.

Aceeaşi ţară se gândeşte să inter­zică exporturile de orez în contextul în care fenomenul El Nino ameninţă să aducă secetă în multe regiuni cultivatoare de orez, conform Bloomberg. O astfel de decizia ar împinge şi mai sus preţurile acestuia.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO