Seceta şi canicula pe de-o parte şi inundaţiile pe de altă parte iscă scumpiri, restricţii şi raţionalizări, dau peste cap viaţa de zi cu zi a oamenilor şi pun presiune pe companii

Autor: Catalina Apostoiu 13.07.2023

În Spania, din cauza temperatu­rilor în creştere puternică şi a lipsei precipitaţiilor, scumpirea dramatică a uleiului de măsline continuă în forţă, scrie Financial Times.

Oficialii spanioli spun că efectele devastatoare ale valurilor de căldură şi penuriilor de apă demonstrează ur­genţa abordării problemei schimbă­rilor climatice, însă alegerile de săp­tămâna viitoare ar putea aduce la putere un nou guvern care este mai puţin convins de acest lucru.

Problema scumpirii uleiului de măsline a devenit un subiect fierbinte în Spania, unde acesta este un produs de bază cu o influenţă foarte mare asupra încrederii în economie. Unii investitori importanţi avertizează că schimbările climatice ar putea fi un factor de susţinere pe termen lung a inflaţiei la nivel mondial, în parte din cauza impactului asupra preţurilor alimentelor şi în parte din cauza su­melor uriaşe pe care guvernele tre­bu­ie să le cheltuiască pentru a le reduce.

Seceta din Spania este atât de extremă, încât practic niciun aspect al vieţii de zi cu zi nu rămâne neafectat, notează Bloomberg.

Vasele sunt lăsate nespălate pes­te noapte, când restricţiile legate de apă intră în vigoare. Vacile crescute pentru carne riscă să moară de sete, iar turiştii care se îndreaptă către o destinaţie a sporturilor de apă au în faţă noroi întărit. Aceste scene apar în condiţiile în care Europa se con­fruntă cu cea mai secetoasă perioadă din ultimii 500 de ani.

În februarie, nivelul apei din re­zervorul Sau din Barcelona a scăzut atât de mult, încât guvernul catalan a angajat pescari pentru a captura şi dis­truge 4.000 de peşti pentru ca a­ceş­tia să nu contamineze apa. Dacă se­ce­ta continuă, companiile din zonă vor fi nevoite să se reinventeze, spu­ne re­pre­zentantul uneia dintre a­cestea. Lo­cuitorii Barcelonei sunt obiş­nuiţi cu penuria de apă, iar au­tori­tă­ţile locale desfăşoară în mod obişnuit campanii pentru econo­mi­sirea aces­teia.

Şi în Ungaria, compania DMRV care se ocupă de aprovizionarea cu apă de băut pentru gospodării a a­nun­ţat recent că din cauza căldurii extreme a cerut mai multor localităţi din apropierea Budapestei să-şi re­ducă consumul, scrie Daily News Hungary.

În India, preţul roşiilor a crescut cu 300% din cauza fenomenelor ex­treme, relatează CNBC.

Inundaţiile din state mari produ­cătoare de roşii au reprezentat un driver cheie al scumpirilor.

Aceeaşi ţară se gândeşte să inter­zică exporturile de orez în contextul în care fenomenul El Nino ameninţă să aducă secetă în multe regiuni cultivatoare de orez, conform Bloomberg. O astfel de decizia ar împinge şi mai sus preţurile acestuia.