Business Internaţional

SEC verifica rezervele de hidrocarburi ale companiilor americane

06.04.2004, 00:00 14



Exxon Mobil, ChevronTexaco si ConocoPhillips, primii trei mari producatori de petrol din Statele Unite, au confirmat informatia potrivit careia Comisia americana pentru Operatiuni Bursiere (SEC) le-a cerut date legate de cantitatea rezervelor certe pe care le pot exploata.



Initiativa autoritatilor americane anunta o cercetare atenta a industriei de profil, dupa ce grupul anglo-olandez Royal Dutch/Shell si-a revizuit in scadere nivelul rezervelor de petrol si gaze si a amanat publicarea raportului financiar anual.



Shell a socat investitorii la 9 ianuarie, cand a anuntat ca a supraestimat cu 20% cantitatea resurselor pe care le poate exploata.



Anuntul a determinat declansarea unor anchete individuale ale Departamentului american al Justitiei si SEC.



Un reprezentant al grupului Exxon Mobil - cel mai mare producator de petrol din lume - a declarat ca producatorul a primit o scrisoare din partea SEC la mijlocul lunii ianuarie, in care autoritatile cereau informatii legate de raportul anual din 2002.



La randul lor, ChevronTexaco si ConocoPhillips au confirmat verificari similare.



"Riscul pe care il presupune ancheta SEC in cazul Shell este formularea unor standarde mai stricte pentru inregistrarea resurselor de hidrocarburi", a precizat analistul J.J. Traynor, de la Deutsche Bank.



Potrivit regulamentului SEC, o compania poate clasa resursele in categoria rezervelor "dovedite" daca este sigura ca poate produce petrol si gaze naturale in regiune la preturile actuale de pe piata.



Cantitatea resurselor certificate reprezinta un indicator important pentru o companie petroliera, intrucat aceasta reflecta succesul activitatii sale de exploatare si potentialul sau financiar.



O serie de analisti si-au exprimat temerea ca stabilirea unor standarde mai stricte ar putea obliga producatorii sa isi revizuiasca in scadere rezervele, ceea ce ar avea un impact negativ asupra cotei lor de piata si asupra cotatiilor de la bursa.



Cu toate acestea, analistii si o serie de surse din industria de profil nu se asteapta la revizuiri ample, in pofida intensificarii cercetarilor SEC.



Deocamdata au fost semnalate numai cazuri izolate.



Producatorul de gaze naturale El Paso si-a diminuat estimarile cu 41%, iar compania independenta Forest Oil si grupul British Petroleum au raportat reduceri mai mici. In luna februarie, Shell a revizuit pentru a doua oara in sens negativ cantitatea rezervelor dovedite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO