Business Internaţional

Se va naste euro sub o zodie nefasta?

10.12.2001, 00:00 18



Pedro Solbes, comisarul Uniunii Europene in privinta afacerilor monetare, a declarat recent ca mai sunt inca probleme nerezolvate legate de introducerea monedelor si bancnotelor euro, care urmeaza sa fie facuta peste trei saptamani.

In plus, lumea financiara este ingrijorata de faptul ca unul dintre cele mai grandioase proiecte europene din perioada postbelica are loc intr-o perioada de declin economic accentuat, comenteaza BBC.

Printre problemele la care se referea Solbes intr-o discutie cu ministrii de finante din zona euro se numara intarzieri in livrarea cupiurilor euro catre micii comercianti din Italia si amenintarea cu greva lucratorilor din sidstemul bancar francez.

Orice intrerupere a procesului de distributie a euro in decembrie sau in primele saptamani ale lunii ianuarie ar putea avea consecinte dezastruoase.

Solbes a anuntat, de asemenea, un plan care prevede ca, in noul an, statele membre ale zonei euro sa schimbe zilnic informatii in ceea ce priveste progresul schimbarii monedelor nationale in euro.

Comisia Europeana va monitoriza situatia la scara Uniunii si va recomanda orice masura necesara, a mai spus oficialul european.

Wim Duisenberg, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca este convoins ca au fost produse suficiente monede si bancnote pentru a asigura circulatia intr-o regiune cu aproape 300 de milioane de locuitori. Dar el nu s-a aratat la fel de increzator de situatia economiei celor 12 state din aceasta zona.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, este pe punctul de a intra in recesiune si toate statele membre se confrunta cu o adancire a deficitelor bugetare.

Potrivit BBC, Hans Eichel, ministrul de finante al Germaniei, le-a spus omologilor sai ca ritmul de crestere al Produsului Intern Brut german va fi ceva mai bun anul viitor.

Solbes a precizat ca in special situatia Germaniei va trebui monitorizata cu mai mare atentie, avand in vedere ca deficitul bugetar este foarte aproape de limita de trei procente din PIB prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

Cu toate acestea, comisarul UE a spus ca aceasta evolutie nu trebuie sa-i ingrijoreze prea tare pe economistii europeni.

Populatia celor 12 tari incluse in zona euro are insa alte motive de ingrijorare. Adoptarea euro ca moneda nationala ar putea mari preturile bunurilor de consum cu pana la 0,6%, daca firmele vor rotunji in mod sistematic preturile, se arata intr-un studiu al bancii centrale si agentiei de statistica din Luxemburg.

Potrivit acestui raport, preturile din Luxemburg au fost deja influentate de apropiata introducere a bancnotelor si monedelor euro, la 1 ianuarie 2002, cand douasprezece monede nationale vor disparea si vor fi inlocuite de euro.

Cu toate acestea, este dificil de spus daca majorarea preturilor este legata de trecerea la euro, asa cum se tem doi din trei cetateni ai zonei euro.

Conform celui mai pesimist scenariu, bazat pe presupunerea ca firmele vor rotunji aproape intotdeauna preturile in sens pozitiv, acestea ar putea creste cu 0,53%-0,61% in urma trecerii la euro, in functie de metoda utilizata pentru masurarea inflatiei.

"Rezultatele sunt conforme cu estimarile cele mai pesimiste ale celorlalte banci centrale din cadrul zonei euro", au indicat institutiile luxemburgheze.

O alta mare problema a autoritatilor europene va fi insa si cresterea gradului de criminalitate economica. Introducerea bancnotelor si monedelor euro in prima zi a anului viitor, va creste gradul de criminalitate financiara in Europa, avertizeaza un raport al expertilor in domeniul fraudelor monetare si politiei economice.

Riscul spalarii de bani si falsificarii noilor bancnote este foarte crescut, in conditiile in care adoptarea monedei unice va ingreuna activitatea bancilor de identificare a tranzactiilor suspecte, desfasurate de structurile crimei organizate.

De asemenea, sindicatele lucratorilor din sistemul bancar si ale soferilor de pe masinile blindate pentru transportul valorilor se tem de cresterea numarului de atacuri asupra vehiculelor de transport odata cu trecerea la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO