Business Internaţional

Se strânge laţul în jurul dictatorului Gadhafi

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

16.05.2011, 23:15 62

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a cerut mandate dearestare pe numele liderului libian Muammar Gadhafi şi al altordouă persoane pentru crime împotriva umanităţii, scrie BBCNews.

Luis Moreno-Ocampo a declarat că Muammar Gadhafi, fiul lui Saifal-Islam şi directorul serviciilor de informaţii Abdullah al-Sanusipoartă cea mai mare responsabilitate pentru "atacurile extinse şisistematice" împotriva civililor. Judecătorii CPI urmează să decidădacă vor emite aceste mandate de arestare.

Gadhafi plănuieşte o tranziţie de la regimul autocratic,potrivit unor oficiali. Din ascunzătoarea sa, la Tripoli, colonelulGadhafi încearcă cu disperare să găsească o cale de ieşire dinviaţa publică. Potrivit unor surse, planul său este să se retragăîntr-un rol de părinte al naţiunii pe care a condus-o peste 40 deani şi să permită instituţiilor să "crească", pentru a-i înlocuiputerea.

Patru membri ai regimului libian au confirmat în interviuri căMuammar Gadhafi ştie că "i-a venit timpul". "Dar nu va fugi înVenezuela", a spus un oficial. "Vrea să se retragă şi să ducă oviaţă demnă. A spus că vrea să fie ca împăratul japonez sau(liderul cubanez Fidel) Castro", a adăugat această sursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO