Business Internaţional

Scumpirea energiei loveşte puternic în industria europeană de fashion

Scumpirea energiei loveşte puternic în industria...

Autor: Catalina Apostoiu

19.10.2022, 23:22 108

Criza energiei care închide oţelării şi topitorii în întreaga Europă se extinde acum către industria de fashion a continentului, potrivit The Wall Street Journal.

Mii de fabrici mici şi ateliere care sunt furnizori ai unor mărci ca Gucci şi H&M îşi văd modelele de business lovite în plin de scumpirea gazelor şi electricităţii în urma războiului din Ucraina. Costurile legate de energie au crescut pentru mulţi producători din industria textilă de la aproximativ 5% din costurile de producţie la a­pro­ximativ 25%, erodându-le marje­le de profit, indică datele grupului Euratex.

Preţurile energiei au crescut atât de mult, spun producătorii din sector, că firmele de utilităţi, îngrijorate că nu vor fi plătite, cer ca aceştia să obţi­nă garanţii bancare sau să vină cu avansuri sub formă de cash pentru a acoperi luni întregi de facturi. În Italia, cel mai mare producător de textile din Europa şi multe firme spun că nu mai pot încheia acorduri de achiziţie de energie care le pro­tejau anterior de fluctuaţii pe termen scurt ale preţurilor.

Producătorilor din sector le este greu să treacă pur şi simplu costurile mai mari mai departe către clienţi. Mulţi sunt obligaţi să livreze bunuri la preţuri convenite cu luni în urmă. Iar scumpirile ar determina probabil multe companii de fashion şi retaileri să-şi mute businessul în afara Euro­pei, unde preţurile energiei pot fi mai scăzute. Ameninţate sunt cele 1,3 mi­li­oane de locuri de muncă ale indus­triei textile din UE.

Unele branduri îşi mută deja producţia în ţări ca Turcia, unde costurile de producţie sunt mai scăzute.

Problemele industriei scot la lu­mină o linie de separare între ţări eu­ropene care iau măsuri să-şi prote­jeze industriile naţionale de scumpi­rea gazelor şi ţări care nu-şi permit să procedeze la fel. Această divergenţă subminează piaţa comună a UE pen­tru bunuri, avertizează Jean-Francois Pierre Gribomont, preşedinte al companiei Utexbel din industria textilă.

Producătorii din industrie se tem că vor ajunge în coada listei în even­tualitatea în care capitalele europene ar fi forţate să raţionalizeze gazele în această iarnă pentru că produsele lor sunt considerate mai puţin esenţiale decât cele ale altor industrii. Însă re­prezentanţii acestora spun că indus­tria de fashion este strâns interconec­tată cu producţia de textile tehnice şi medicale, vitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO