Business Internaţional

Schimb de replici taios intre bancheri si politicieni

05.10.2009, 23:17 18

Liderii politici au respins criticile directorului executiv alDeutsche Bank Josef Ackermann conform carora initiativele acestorade rescriere a reglementarilor din domeniul finantelor ar puteamerge prea departe, scrie Bloomberg.

Dupa ce Ackermann, cel mai puternic bancher german, a declaratca initiativele respective "ar putea submina redresarea economieimondiale", ministrul francez de finante Christine Lagarde areplicat ca "o reglementare insuficienta" reprezinta "o problemamai grava decat o suprareglementare". Mario Draghi, seful BanciiItaliei, insarcinat cu realizarea unui nou cadru pentru industriafinanciara, a declarat ca temerile privitoare la o reglementareexcesiva sunt "premature".

Conflictul survine la mai putin de doua saptamani dupa ce lasummit-ul G20 s-a convenit inasprirea regulilor privitoare laplatile acordate bancherilor si ridicarea nivelurilor de capitalale bancilor ca reactie la cea mai severa criza financiara din anii'30 incoace. Acesta reflecta dificultatile pe care guvernele sibancile centrale le-ar putea intampina pe masura ce bancile revinpe profit si recastiga putere de lobby pe fondul nemultumiriielectoratului si al cresterii somajului.

Pentru Ackermann, reuniunile anuale ale Bancii Mondiale siFondului Monetar International din Turcia au reprezentat ooportunitate de a lansa un semnal de alarma, aratand ca propunereamajorarii cerintelor de capital pentru banci ar trebui analizata cuatentie.

"Exista un risc real ca o serie de reforme in domeniulreglementarii ce ar putea submina redresarea la nivel mondial sicrearea de locuri de munca sa fie implementate", a declaratAckermann, care a vorbit din pozitia de presedinte al Institute ofInternational Finance, care reprezinta peste 375 de institutiibancare din intreaga lume.

Ackermann a declarat ca desi saluta unele din schimbarilepropuse de G20, grupul sau este preocupat de modul in careautoritatile vor defini capitalul si cat vor majora cerintele decapital. El a adaugat ca pentru banci capitalul ar putea fi maiputin important decat lichiditatea si profitabilitatea.

Atat bancherii, cat si politicienii au declarat ca trebuie sacolaboreze cu privire la reforme. Ackermann a vorbit desprenecesitatea unui dialog privitor la aspectele "complexe, tehnice"legate de cerintele de capital.

Bancherul german s-a bucurat de un oarecare sprijin politic.Ministrul britanic de finante Alistair Darling a argumentat ca"suprareglementarea poate fi la fel de daunatoare casubreglementarea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO