Schimb de replici taios intre bancheri si politicieni

Autor: Catalina Apostoiu 05.10.2009

Liderii politici au respins criticile directorului executiv al Deutsche Bank Josef Ackermann conform carora initiativele acestora de rescriere a reglementarilor din domeniul finantelor ar putea merge prea departe, scrie Bloomberg.

Dupa ce Ackermann, cel mai puternic bancher german, a declarat ca initiativele respective "ar putea submina redresarea economiei mondiale", ministrul francez de finante Christine Lagarde a replicat ca "o reglementare insuficienta" reprezinta "o problema mai grava decat o suprareglementare". Mario Draghi, seful Bancii Italiei, insarcinat cu realizarea unui nou cadru pentru industria financiara, a declarat ca temerile privitoare la o reglementare excesiva sunt "premature".

Conflictul survine la mai putin de doua saptamani dupa ce la summit-ul G20 s-a convenit inasprirea regulilor privitoare la platile acordate bancherilor si ridicarea nivelurilor de capital ale bancilor ca reactie la cea mai severa criza financiara din anii '30 incoace. Acesta reflecta dificultatile pe care guvernele si bancile centrale le-ar putea intampina pe masura ce bancile revin pe profit si recastiga putere de lobby pe fondul nemultumirii electoratului si al cresterii somajului.

Pentru Ackermann, reuniunile anuale ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International din Turcia au reprezentat o oportunitate de a lansa un semnal de alarma, aratand ca propunerea majorarii cerintelor de capital pentru banci ar trebui analizata cu atentie.

"Exista un risc real ca o serie de reforme in domeniul reglementarii ce ar putea submina redresarea la nivel mondial si crearea de locuri de munca sa fie implementate", a declarat Ackermann, care a vorbit din pozitia de presedinte al Institute of International Finance, care reprezinta peste 375 de institutii bancare din intreaga lume.

Ackermann a declarat ca desi saluta unele din schimbarile propuse de G20, grupul sau este preocupat de modul in care autoritatile vor defini capitalul si cat vor majora cerintele de capital. El a adaugat ca pentru banci capitalul ar putea fi mai putin important decat lichiditatea si profitabilitatea.

Atat bancherii, cat si politicienii au declarat ca trebuie sa colaboreze cu privire la reforme. Ackermann a vorbit despre necesitatea unui dialog privitor la aspectele "complexe, tehnice" legate de cerintele de capital.

Bancherul german s-a bucurat de un oarecare sprijin politic. Ministrul britanic de finante Alistair Darling a argumentat ca "suprareglementarea poate fi la fel de daunatoare ca subreglementarea".