Business Internaţional

Scandalul in care este implicata Societe Generale nu afecteaza numai reputatia bancii, ci si mandria francezilor

04.02.2008, 14:17 35

SocGen a introdus pe piata unele dintre cele mai complexe instrumente financiare, castigand cu ajutorul acestora miliarde de dolari, dar totodata si respectul rivalilor sai americani sau britanici.
Tocmai de aceea, pentru directorii executivi de la Societe Generale, vestea fraudei comise de tanarul trader Jerome Kerviel a constituit un soc enorm, care le-a afectat grav mandria. Societe Generale il acuza pe Kerviel de tranzactii neautorizate ce insumeaza peste 70 mld. dolari (47 mld. euro), care au dus la pierderi de peste 7,2 miliarde de dolari (4,89 mld. euro) pentru banca franceza. Traderul in varsta de 31 de ani a efectuat plasamente peste limita admisa pe tranzactiile la termen legate de principalii indici bursieri europeni, provocand cea mai mare pierdere cauzata de un trader din istorie.
Mandria nationala a francezilor, care erau fericitii detinatori ai unuia dintre cele mai performante si sofisticate sisteme bancare, a fost umbrita de actiunile traderului.
In cazul in care acuzatiile bancii se dovedesc adevarate, Kerviel a profitat tocmai de pe urma tehnologiei avansate pentru a-si ascunde urmele.
"Trebuie sa recunosc ca acest eveniment este un soc puternic pentru noi", a declarat Jean-Pierre Mustier, care lucreaza de 20 de ani la Societe Generale si detine acum functia de director al diviziei de corporate si investment banking. "La un moment dat m-a sunat si mi-a spus 'Tu traiesti acum cel mai groaznic cosmar al oricarui bancher'."
Intr-adevar, frauda a avariat intr-atat imaginea Societe Generale, incat e posibil ca Mustier si alti cativa executivi ai bancii sa fie nevoiti sa plece din cadrul bancii, chiar daca saptamana trecuta boardul si-a aratat sustinerea fata de Daniel Bouton, presedintele si directorul executiv al bancii, reconfirmandu-l in functie. Cu toate acestea analistii considera ca aceasta miscare este temporara, fiind luata pentru a nu afecta si mai mult imaginea bancii.
In luna mai 2007, Christian Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, a laudat competitivitatea bancilor franceze pe piata derivativelor, un univers magic care le permite investitorilor sa faca pariuri riscante pe viitoarea evolutie a actiunilor si pietelor de capital.
Noyer declara plin de mandrie in cadrul unei conferinte de anul trecut de la Mumbai ca "succesul francezilor in ceea ce priveste domeniul finantelor are la baza cunostinte solide de matematica si contabilitate, care sunt cheia excelentei in finante".
Gravitatea problemei este amplificata si de faptul ca Societe Generale a fost dintotdeauna asociata cu servicii bancare de calitate superioara, de la fondarea sa de catre Napoleon al III-lea in 1864.
In plus, scandalul alimenteaza si mai mult suspiciunile francezilor, care considera, conform spuselor lui Honore de Balzac, ca "in spatele fiecarei averi se afla o faradelege".
Avand de infruntat un val de intrebari persistente in legatura cu faptul ca actiunile ilicite nu au fost observate, banca a mentionat ca Jerome Kerviel a fost luat la intrebari in legatura cu actiunile sale inca de anul trecut, dar ca explicatiile oferite au fost satisfacatoare pentru managerii de risc ai bancii.
"Societe Generale este un pionier, prin urmare nu este de mirare ca cea mai creativa frauda din istorie a avut loc in cadrul celei mai creative divizii a bancii", a declarat Elie Cohen, economist francez si cercetator la Centrul National de Cercetare Stiintifica. "Nu ai parte de astfel de fraude de o asemenea amploare in sectoarele cu activitati de rutina. Accidentele se intampla numai in afacerile la limita", a mai adaugat Cohen.
Ceea ce face actiunile lui Kerviel si mai umilitoare pentru conducerea bancii franceze este faptul ca a reusit sa le ascunda pentru atat de mult timp, fara a declansa niciunul din sistemele de control al riscului cu care Societe Generale se mandrea de mult.
Melody Jeannin, purtator de cuvant la Societe Generale, a insistat pe faptul ca banca a oprit foarte rapid tranzactiile frauduloase din clipa in care acestea au fost descoperite, banca gasind o solutie viabila in numai trei zile. "Am luat masuri imediate pentru a intari sistemul intern de control al riscului si am propus o solutie pentru a echilibra finantele bancii si a reasigura investitorii", a declarat Jeannin.
Mustier a devenit principalul punct de reper in cadrul scandalului, el ocupandu-se de informarea si explicatiile oferite reporterilor, adesea apeland la consultanta sefului sau, Daniel Bouton.
Absolvent a doua scoli renumite de inginerie, Scoala Politehnica si cea Miniera, Mustier se comporta tipic unui fost elev al acestor institutii de invatamant superior, afisand un calm de netulburat.
Cand a fost intrebat despre reactia sa la auzirea vestii cu privire la frauda, Mustier a declarat ca "nu a fost un moment propice sentimentelor, a fost vremea sa actionez".
Situat in proximitatea unuia din cimitirele Parisului, sediul Societe Generale poate a oferit angajatilor motive de superstitii, dar traderii bancii au fost demult recunoscuti drept foarte mandri de pedigree-ul lor, de scolile superioare urmate si de salariile foarte mari. Cu toate acestea, salariul de 100.000 de euro al lui Kerviel il situeaza pe ultimele locuri in topul salariilor traderilor din domeniul bancar.
Societe Generalea fost intotdeauna o banca curajoasa, care s-a implicat in actiuni riscante, dar avangardiste. La privatizarea bancilor franceze din anii '80, Societe Generale a fost prima banca privatizata din Franta, procesul fiind incheiat in iulie 1987.
Mustier a fost recrutat de catre Antoine Paille, un alt copil-minune al finantelor franceze, absolvent al Scolii Nationale de Statistica si Administratie Economica.
In contextul in care bancile franceze abia isi reveneau dupa iesirea din proprietatea statului si trecerea in mediul privat, cei doi inovatori au pus la cale un program menit sa aduca Societe Generale printre cele mai performante banci din lume la capitolul tranzactii cu derivate.
Prin angajarea de matematicieni si analisti veniti de la cele mai prestigioase facultati din Franta, cei doi au reusit sa-si atinga obiectivul.
Pornind de la 25 de oameni in 1990, divizia de derivate a bancii are acum 3.500 de angajati.
Paille a parasit institutia, ocupand in prezent postul de director in cadrul bancii germane Commerzbank.
In 2006, Societe Generale a inregistrat un profit net de 5,2 miliarde de euro, iar divizia sa de corporate investment a contribuit cu 2,3 miliarde de euro la profitul bancii.
Desi Mustier si Bouton vor petrece urmatoarea perioada raspunzand in continuare la intrebari despre cum a putut cineva sa se joace cu 70 de miliarde de dolari fara a fi depistat la timp si daca intr-adevar acesta a actionat singur.
Criticile aduse in ultima vreme, impreuna cu investitiile neproductive in sectorul american al creditelor subprime a condus la zvonuri conform carora Societe Generale ar putea fi cumparata de catre o alta banca. Printre cei mai posibili candidati se afla BNP Paribas, rivalul principal al Societe Generale si cea mai mare banca franceza dupa profit.
"Societe Generale a fost o banca superba care a infaptuit niste lucruri extraordinare, dar este foarte greu de prevazut cum va trece peste aceasta problema fara ajutor", a declarat Cohen.
"Dar ceea ce este ingrijorator cu adevarat este ca nici celelalte banci nu se afla intr-o stare mai buna. Bancile Frantei se afla in aceeasi barca cu tot restul lumii", a mai adaugat Elie Cohen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO