Business Internaţional

Sase banci americane, acuzate ca au determinat falimentul Enron

26.09.2003, 00:00 113



Enron, compania americana din domeniul energetic care a intrat in faliment in decembrie 2001, a dat in judecata Citigroup si J. P. Morgan Chase, cei mai importanti creditori ai sai, plus inca alte patru banci.



Compania energetica americana a acuzat cele sase institutii financiare ca prin operatiunile pe care le-au realizat au contribuit la falimentul sau.



Merrill Lynch, Deutsche Bank, Barclay's si Canadian Imperial Bank of Commerce au fost si ele numite in documentul lung de 280 de pagini prezentat la Bankruptcy Court din Manhattan acum doua zile. Acesta este cel mai mare dintre cele mai mult de 50 de alte procese intentate de Enron, care incearca sa recupereze cat mai multi bani pentru a-si plati creditorii. Datoriile companiei se ridica la 67 miliarde de dolari.



Procesul ar putea trimite cele sase banci la capatul listei creditorilor si nu este exclus ca banii sa nu mai ajunga si pentru plata datoriilor catre acestea.



Andrew Fastow, directorul financiar al companiei, a declarat in documentul mentionat mai sus ca cele sase banci "poarta o mare responsabilitate" in ceea ce priveste prabusirea Enron. Citigroup si J. P. Morgan au deschis o linie de credit in valoare de 250 milioane de dolari, pentru evitarea falimentului companiei Enron.



Citigoup a cerut sa-i fie inapoiata o suma de 4,7 miliarde de dolari, iar J. P. Morgan vrea sa recupereze cel putin 1,9 miliarde de dolari, conform dosarelor de la tribunal.



In luna martie, un lichidator a aratat ca cele doua banci, cele mai mari din SUA, au "jucat un rol semnificativ" in frauda care a dus la falimentul Enron. Neal Batson, un avocat din Atlanta numit de Ministerul Justitiei pentru a cerceta situatia financiara a companiei energetice, a afirmat ca bancile au elaborat impreuna o modalitate prin care Enron a raportat o datorie de 10,2 miliarde de dolari la 31 decembrie 2000, cand datora de fapt 22,1 miliarde de dolari.



"Sunt uluitoare amploarea si complexitatea tranzactiilor prin care unii angajati ai companiei au denaturat situatia financiara a acesteia cu ajutorul bancilor, in anii 1990 si 2000", au mai declarat reprezentantii Enron.



Falimentul companiei Enron este cel mai mare din istoria Statelor Unite, dupa criteriul datoriilor neplatite. Compania a dat faliment dupa ce a recunoscut ca a ascuns datorii in valoare de miliarde de dolari prin "parteneriate" neinregistrate in contabilitate. Citigroup a "ajutat" la infiintarea si finantarea acestor parteneriate prin care au fost ascunse datorii in valoare de peste un miliard de dolari si a mai acordat companiei cu probleme imprumuturi in valoare de 2,4 miliarde de dolari, inregistrate sub forma de tranzactii cu titluri financiare.



Conform documentelor depuse la tribunal, membrii echipei de conducere a Citigroup au investit 15 milioane de dolari intr-una din aceste entitati, LJM2 Co-Investment. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO