Business Internaţional

Sainsbury face mutari disperate pentru redresare

28.09.2004, 00:00 15



Justin King, noul director general al Sainbury, intentioneaza sa renunte la sute de locuri de munca de la sediul sau central din Londra, in incercarea sa de a redresa grupul de supermarketuri, relateaza Financial Times.



Este cunoscut faptul ca retailerul urmareste sa inchida mai multe magazine, prin programul de revizuire operationala a companiei facut public in luna iulie, cand si-a exprimat ingrijorarea cu privire la nivelul profitului in acest an. Totusi, este sigur ca nu vor exista retrageri din nici o zona geografica acoperita in acest moment de companie. Anul trecut, Sainsbury a concediat aproximativ 20% din personalul sau administrativ, numarul angajatilor din Holborn scazand la 3.000. Cu toate acestea, in acest an este posibil ca firma sa recurga si in acest an la alte disponibilizari la sediul sau central, aflat in mijlocul unui plan de reorganizare.



King, aflat din luna martie la conducerea Sainbury, a declarat in luna iulie ca va conduce un program de revizuire si rationalizare a afacerii. A angajat apoi firma de consultanta McKinsey, pentru a-i acorda o mana de ajutor in tentativa lui de a repune pe picioare afacerea.



In ultimele 18 luni, grupul a pierdut o portie importanta din cota de piata in favoarea rivalilor de la Tesco si Asda, cu toate ca investitiile pentru imbunatatirea infrastructurii s-au cifrat in jurul valorii de 3 mld. de lire sterline in acea perioada.



Planul pe trei ani de transformare al afacerii, lansat in anul 2000 de fostul director general Peter Davis, a esuat in a readuce pe rafturi produsele potrivite sau cumparatorii inapoi in magazine.



Datele furnizate saptamana trecuta de catre firma de marketing TNS Superpanel, obtinute in urma unei cercetari de piata, arata ca Sainsbury a mai pierdut din cota sa de piata, in ultimele 12 saptamani pana in septembrie, ajungand la 15,3% din piata britanica de la 15,9% in aceeasi perioada a anului trecut.



Peter, care promovase in functia de presedinte inainte de a fin indepartat de la conducerea compniei, a primit 2,6 mil. lire sterline luna aceasta, drept bonus de disponibilizare. El va mai primi lunar un salariu de 500.000 de lire sterline pana la sfarsitul lui iulie 2005.



Analistii de la Panmure Gordon au avertizat saptamana trecuta ca anul acesta este posibil sa fie afectate atat castigurile, cat si dividendele acordate de companie.



Dupa ce a pierdut teren in fata concurentei in ultima perioada, speculatiile in legatura cu o posibila preluare a grupului Sainsbury de catre cei de la Permira, s-au intensificat. Potrivit BBC News, Permira pregateste o oferta de 5 mld. lire sterline pentru a prelua Sainsbury.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO