Business Internaţional

Rusia vrea să cumpere transporturile feroviare de marfă din Bulgaria

Rusia vrea să cumpere transporturile feroviare de marfă din Bulgaria

Autor: Ioana Niţă

19.04.2012, 00:02 292

Compania naţională feroviară din Rusia (RZD) intenţionează să achizi­ţio­neze singura divizie profitabilă a com­paniei naţionale de căi ferate din Bulgaria BDZ, cea de transport de marfă, pentru privatizarea căreia şi-a arătat interesul şi Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Ro­mânia, scrie presa bulgară. RZD este una dintre cele mai mari companii din lume.

Cotidianului Trud a anunţat în luna februarie că GFR şi un investitor strategic din Turcia au fost descalificaţi din licitaţia pentru privatizarea diviziei de servicii de transport feroviar de marfă a BDZ după introducerea în condiţii a unei cifre de afaceri de minimum 500 milioane euro pe an în ultimii trei ani. De altfel, nota publicaţia, toţi investitorii strategici s-au retras din procedura de privatizare, inclusiv Deutsche Bahn (Germania) şi Schenker (Austria), din motive nespe­cificate.

GFR şi-a exprimat interesul şi pentru preluarea operaţiunilor de transport de mărfuri din Grecia, în concurenţă cu grupul francez SNCF şi RDZ, potrivit unor surse oficiale elene, citate de Thomson Reuters. Rusia vrea să cumpere integral reţeaua de căi ferate din Grecia şi operatorul ei, Trainose, iar GFR şi-a exprimat interesul pentru operaţiunile de mărfuri.

Societatea bulgară de transport fe­roviar de marfă are importanţă stra­tegică pentru cei care vor să utilizeze portul Salonic, acesta fiind un centru vital pentru traficul de marfă din China către Europa, scrie Novinite.

Compania ar putea fi privatizată anul acesta, a anunţat luna trecută Vladimir Vladimirov, preşedintele consiliului de administraţie al BZD.

Compania se confruntă cu probleme financiare severe, având datorii de 771 milioane de leva (394,1865 milioane euro) în luna octombrie a anului trecut. În decursul anului trecut au fost făcute reforme în sistemul feroviar, restruc­turându-se personalul şi reducându-se numărul de trenuri de călători. Aceste măsuri au provocat nemulţumire în rândul angajaţilor din sistem care au protestat în luna noiembrie anul trecut. Spre deosebire de divizia de transport călători, cea de transport de marfă a înregistrat profit în mod constant.

RDZ este a patra cea mai mare companie din Rusia după venituri - peste 1.195,1 miliarde de ruble (30,9 miliarde euro) în 2010, şi controlează active de peste 3.189,9 miliarde ruble (82,4 miliarde euro). Compania feroviară rusă se numără printre principalii jucători care contribuie la dezvoltarea economică a Rusiei, acoperind 42,3% din totalul traficului de marfă din Rusia, şi 32,7% din traficul de călători. Căile ferate ruseşti deţin o infrastructură de cale ferată de 85.200 km, a doua cea mai mare reţea feroviară din lume după cea din SUA. Compania, înfiinţată în 1865, are peste 970.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO