Business Internaţional

Rusia, sub asediul flăcărilor

Rusia, sub asediul flăcărilor
08.08.2010, 23:53 14

Rusia continuă să se lupte cu incendiile, în timp ceautorităţile din ţări precum SUA, Germania şi Franţa îşi sfătuiesccetăţenii să evite Moscova şi zonele afectate de flăcări, scrieAFP. Autorităţile ruse au fost nevoite să mute toate substanţeleradioactive şi explozibile din oraşul Sarov, principalul centru decercetări nucleare al ţării. Militarii au săpat un şanţ lung de 8kilometri în jurul oraşului pentru a-l proteja de flăcări.

"M-am trezit în această dimineaţă şi când m-am uitat afară am văzuto situaţie dezastruoasă" a declarat preşedintele rus DmitriMedvedev cu privire la situaţia din capitală. Cantitatea de monoxidde carbon din aerul Moscovei depăşeşte de 4,8 ori cantitateaadmisă, au declarat autorităţile. Meteorologii estimează că fumulce îneacă Moscova va persista până miercuri. Tot în regiuneacapitalei, o bază logistică a unei unităţi de paraşutişti a fostdistrusă de flăcări, a recunoscut vineri Parchetul militar rus,ridicând la două numărul unităţilor armatei ruse devastate deincendii. Procurorul a propus cercetarea pentru "neglijenţă" acomandantului bazei, colonelul Iuri Cernih, incendiul provocândpagube "importante". În aceeaşi zi, un incendiu a distrus o bazăaeronavală din regiunea Moscova, un fapt pe care armata a încercatsă îl ascundă până când presa a dezvăluit incidentul.

Dmitri Medvedev a decis ulterior să demită mai mulţi oficialimilitari de rang înalt. O altă problemă care dă bătăi de capKremlinului este faptul că incendiile din regiunea Bryansk,contaminată după accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîlacum mai bine de 20 de ani, ar putea determina o poluare cuparticule radioactive. "Cesiu 137 radioactiv rezultat în urmaexploziei de la Cernobîl s-a răspândit în trunchiul copacilor şi înfrunzele moarte din pădure", în unele zone din Rusia, Ucraina şiBelarus, a explicat Philippe Renaud, şeful laboratorului deexpertiză a radioactivităţii mediului al Institutului deradioprotecţie şi siguranţă nucleară din Franţa (IRSN). "Dacăaceşti copaci ard, cesiul se va elibera în aer şi ar putea fiinhalat de populaţie. Purtat de vânt, acesta ar putea ajunge pânăîn Franţa", a completat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO