Rusia, sub asediul flăcărilor

Autor: Alexandru Stefan Matei 08.08.2010

Rusia continuă să se lupte cu incendiile, în timp ce autorităţile din ţări precum SUA, Germania şi Franţa îşi sfătuiesc cetăţenii să evite Moscova şi zonele afectate de flăcări, scrie AFP. Autorităţile ruse au fost nevoite să mute toate substanţele radioactive şi explozibile din oraşul Sarov, principalul centru de cercetări nucleare al ţării. Militarii au săpat un şanţ lung de 8 kilometri în jurul oraşului pentru a-l proteja de flăcări.

"M-am trezit în această dimineaţă şi când m-am uitat afară am văzut o situaţie dezastruoasă" a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev cu privire la situaţia din capitală. Cantitatea de monoxid de carbon din aerul Moscovei depăşeşte de 4,8 ori cantitatea admisă, au declarat autorităţile. Meteorologii estimează că fumul ce îneacă Moscova va persista până miercuri. Tot în regiunea capitalei, o bază logistică a unei unităţi de paraşutişti a fost distrusă de flăcări, a recunoscut vineri Parchetul militar rus, ridicând la două numărul unităţilor armatei ruse devastate de incendii. Procurorul a propus cercetarea pentru "neglijenţă" a comandantului bazei, colonelul Iuri Cernih, incendiul provocând pagube "importante". În aceeaşi zi, un incendiu a distrus o bază aeronavală din regiunea Moscova, un fapt pe care armata a încercat să îl ascundă până când presa a dezvăluit incidentul.

Dmitri Medvedev a decis ulterior să demită mai mulţi oficiali militari de rang înalt. O altă problemă care dă bătăi de cap Kremlinului este faptul că incendiile din regiunea Bryansk, contaminată după accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl acum mai bine de 20 de ani, ar putea determina o poluare cu particule radioactive. "Cesiu 137 radioactiv rezultat în urma exploziei de la Cernobîl s-a răspândit în trunchiul copacilor şi în frunzele moarte din pădure", în unele zone din Rusia, Ucraina şi Belarus, a explicat Philippe Renaud, şeful laboratorului de expertiză a radioactivităţii mediului al Institutului de radioprotecţie şi siguranţă nucleară din Franţa (IRSN). "Dacă aceşti copaci ard, cesiul se va elibera în aer şi ar putea fi inhalat de populaţie. Purtat de vânt, acesta ar putea ajunge până în Franţa", a completat el.