Business Internaţional

Rusia isi plateste mai devreme datoriile

27.06.2006, 18:46 11

Rusia va plati inainte de termen Clubului international de creditori de la Paris datoria de 22,3 mld. dolari (17,5 mld. euro) ce dateaza din era sovietica. Conform ministrului de finante rus Alexei Kudrin, imprumutul va fi rambursat complet pana la sfarsitul lunii august, informeaza BBC News.
Acest demers, care aduce Rusiei o economie de 7,7 mld. dolari (6,13 mld. euro) in costuri de serviciu a creditului, vine chiar inaintea summitului G8 de luna viitoare de la St. Petersburg. Suma acumulata din neplata datoriilor in timpul URSS a declansat criza financiara din 1998 ce a lovit Rusia.
Acum Rusia isi poate plati ratele restante datorita veniturilor incasate din exploatarea resurselor de petrol si gaze naturale din care a economisit 71,8 mld. dolari (57,22 mld. euro).
Moscova a fost de acord sa plateasca anumitor creditori o prima de rambursare de 1 mld. dolari (0,8 mld. euro) in contul datoriei, netezindu-si drumul catre o intelegere. Mai multi membri ai Clubului de la Paris, inclusiv Germania, au obiectat in trecut la ideea de platire a imprumutului intr-o singura transa de catre Rusia, in principal din cauza faptului ca vor pierde din veniturile din rata dobanzii, ce trebuia sa le incaseze pana in 2015.
"Pana la sfarsitul verii Rusia nu va mai fi clientul Clubului de la Paris", a declarat Kudrin pentru camera superioara a Parlamentului.
Clubul de la Paris este format din 19 membri, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franta si Japonia.
Demersul va scadea povara datoriei mostenite de Rusia de la Uniunea Sovietica cu mai mult de 90%, pana la 2,4 mld. euro. Va continua sa datoreze Clubului de la Paris datoria de 2,4 mld. euro acumulata dupa 1991, dar suma intreaga a datoriei va scadea cu 39,85 mld. euro, echivalentul a 5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO