Business Internaţional

Rusia ia măsuri urgente pentru a evita panica şi colapsul sistemului bancar

Rusia ia măsuri urgente pentru a evita panica şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.12.2014, 13:54 1138

După ce a stopat prăbuşirea rublei, guvernul Rusiei încearcă să împiedice apariţia unei crize bancare. Parlamentarii ruşi au introdus rapid în dezbatere o lege care permite Agenţiei pentru Asigurarea Depozitelor, controlată de banca centrală, să cumpere participaţii la bănci înainte ca acestea să intre în procedura falimentului pentru a ţine sistemul bancar stabil, scrie Bloomberg.

Rubla se întăreşte de mai multe zile în condiţiile în care guvernul le-a cerut companiilor de stat să vândă valută şi să cumpere ruble. Declinul rublei din ultimele trei luni este acum de 30%. Agenţia de rating Standard & Poor’s a avertizat că ar putea aduce calificativul Rusiei în categoria “junk”, nerecomandată investiţiilor, din cauza îngrijorărilor privind sistemul bancar.

“Este nevoie de măsuri urgente pentru stabilizarea sistemului bancar astfel încât să fie evitată panica în rândul populaţiei şi retragerea capitalului din bănci”, a afirmat Vitaly Isakov, analist la Otkritie Asset Management. El a atenţionat că există îngrijorări privind capacitatea anumitor bănci de a supravieţui situaţiei actuale.

Economia rusească este în pragul recesiunii din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului şi a sancţiunilor occidentale.

După ce au reuşit să aducă sub control evoluţia rublei, care a înregistrat un declin record anul acesta, printre altele prin injecţii de lichiditate în sistemul financiar, guvernanţii ruşi se confruntă acum cu un nou capitol al crizei în desfăşurare.

Banca centrală a pus banca Trust, a 15-a ca mărime din ţară în funcţie de depozite, sub controlul Agenţiei pentru Asigurarea Depozitelor. Banca are nevoie de un bailout de 30 de miliarde de ruble (550 de milioane de dolari).

Trust, cândva parte din imperiul de business al fostului ţar al petrolului Mikhail Khodorkovsky, acum aflat în exil, avea un deficit de capital de zeci de miliarde de ruble şi a pierdut depozite de peste trei miliarde de ruble în doar o săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO