Business Internaţional

Rusia creste nota de plata pentru Iukos

07.09.2004, 00:00 16

Autoritatile rusesti au cerut companiei Iukos sa achite impozite si taxe restante pentru anul 2001 de 4,1 miliarde dolari, cu 700 milioane $ mai mult decat suma initiala, precizeaza The Moscow Times.
Suma impusa de autoritati, cea mai mare din istoria Rusiei, ridica totalul restantelor Iukos catre bugetul de stat, aferente anilor 2000 si 2001, la 7,5 miliarde $, si survine dupa decizia autoritatilor de a vinde principala divizie de productie a companiei.
Purtatorul de cuvant al Iukos, Alexander Shadrin, a declarat ca oficialii guvernului au dat termen de o zi pentru plata restantelor, lucru pe care gigantul petrolier nu l-a facut. Shadrin a mai adaugat ca Iukos va contesta in justitie demersul oficialitatilor ruse.
La o zi dupa expirarea termenului de plata pentru impozitele restante pe anul 2000, in valoare de 3,4 miliarde $, reprezentantii companiei au declarat ca Iukos va fi nevoita sa opreasca productia dupa ce un tribunal din Mosova a decis sa inghete fonduri in valoare de 2,6 miliarde dolari, ce urmau sa intre in conturile diviziilor companiei.
Aceste subsidiare, in special Iuganskneftegaz, care este principala divizie a Iukos, au devenit tintele confruntarii dintre presedintele Vladimir Putin si fondatorul Iukos, Mihail Hodorkovski, care este judecat pentru evaziune fiscala, frauda si organizarea unei grupari criminale.
Cresterea impozitelor cerute de guvern pune in dificultate Grupul Menatep, actionarul principal al Iukos, in momentul in care Dresdner Kleinwort Wasserstein evalueaza activele Iugansneftegaz, in vederea vanzarii acesteia de catre guvern.
Localizata in vestul Siberiei, Iugansneftegaz este baza companiei Iukos. Divizia gigantului rusesc pompeaza aproximativ 1 milion de barili de petrol pe zi, mai mult decat Libia, si este sursa a mai mult de 2/3 din productia Iukos.
Lupta pentru controlul Iukos a ridicat semne de ingrijorare asupra productiei de petrol, care ar putea suferi din cauza scandalului creat, ridicand pretul petrolului. In timp ce analistii sunt pesimisti asupra viitorului companiei, ei sustin , totusi, ca productia de petrol va continua.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO