Business Internaţional

Riscurile de credit din sectorul bancar austriac sunt în creştere, din cauza încetinirii creşterii economice

Riscurile de credit din sectorul bancar austriac sunt în creştere, din cauza încetinirii creşterii economice

Foto: Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.12.2011, 14:09 270

Riscurile de credit din sectorul bancar austriac sunt în creştere, din cauza încetinirii creşterii economice, iar băncile ar trebui să-şi consolideze capitalul, însă diviziile din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est sunt bine capitalizate, consideră banca centrală de la Viena.

"Capitalul de bază consolidat al băncilor austriece era de 10,3% la mijlocul anului 2011. Însă banca centrală consideră că este nevoie ca băncile să-şi îmbunătăţească situaţia capitalului, deoarece ratele melii de adecvare sunt mai reduse decât ale altor instituţii financiare similare din alte ţări", se spune într-un raport al băncii centrale a Austriei, citat de Reuters.

Raportul de stabilitate financiară, publicat de două ori pe an de către Banca Austriei, arată că cele mai mari şase bănci austriece au o rată consolidată a capitalului de rang întâi de 9,8%, faţă de 11,8% pentru alte bănci similare din Europa.

Diviziile din Europa de Est sunt însă bine capitalizate, cu o rată de 13,3%, iar profitabilitatea acestor operaţiuni este în creştere, în pofida ratelor mai accentuate de depreciere a activelor.

Profitabilitea subsidiarelor pe termen scurt şi mediu va fi afectată de taxele bancare din regiune, decizia Ungariei de a plafona cursul de schimb pentru creditele în valută şi încetinirea creşterii economice.

Nivelul creditelor neperformante a crescut, în regiune, la 14,1%.

Directorul executiv al băncii, Andreas Ittner, a refuzat să estimeze dacă nivelurile creditelor neperofrmante din Europa de Est vor continua să crească.

"Pot spune că creşterea a încetinit în ultima perioadă", a arătat el.

Oficialii băncii centrale au arătat că băncile austriece au un necesar de finanţare de aproximativ 25 miliarde euro anul viitor, Ittner precizând că nu vor avea nicio problemă în privinţa atingerii acestei ţinte.

El a adăugat, însă, că "dacă pieţele nu vor fi deschise, finanţarea va reprezenta o provocare mai serioasă şi pentru băncile austriece".

Banca centrală a Austriei a introdus recent o serie de restricţii pe creditarea acordată de grupurile financiare austriece pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Sistemul bancar austriac este prezent în România prin subsidiarele Erste (BCR), Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO