Business Internaţional

"Restructurarea datoriilor Greciei trebuie să rămână un caz excepţional"

"Restructurarea datoriilor Greciei trebuie să rămână un caz excepţional"

Autor: Marius Oncu

24.07.2011, 14:12 286

Restructurarea datoriilor Greciei trebuie să rămână un cazexcepţional, a avertizat duminică Lorenzo Bini Smaghi, membru înconsiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmiteAFP.

"Nu trebuie să ne purtăm ca şi cum acestacord pentru Grecia a apărut gratuit", a afirmat Smaghi într-uninterviu acordat publicaţiei germane Welt amSonntag.

Liderii europeni au convenit joi seară, laBruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statelezonei euro şi FMI vor oferi statului elen finanţare de 109 miliardeeuro pentru următorii trei ani, la care se adaugă o contribuţie de50 miliarde euro din partea creditorilor privaţi ai guvernului dela Atena, sub diverse forme.

BCE a anticipat că participarea băncilor lasalvarea Greciei va conduce în mod inevitabil la riscuri care sevor repercuta asupra contribuabililor europeni.

"Acesta este motivul pentru care Greciatrebuie să rămână un caz izolat", a adăugatSmaghi.

În opinia sa, discuţiile recente referitoarela restructurarea datoriilor elene au dus la amplificareapericolului de contaminare în zona euro şi de slăbire a uniuniimonetare.

Smaghi a cerut, în interviu, ca măsurile desalvare să fie urmate de reforme.

"Acordul de la summitul liderilor din zonaeuro prevede şi întărirea pactului de stabilitate, a precizatoficialul BCE.

Grecia se îndreaptă spre primul default(incapacitate de plată) din istoria zonei euro, dar liderii dinregiune speră ca astfel să poată fi evitat un faliment total alţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO