Business Internaţional

Republicanii l-ar putea forţa pe Obama să modifice legislaţia din sănătate şi reforma sectorului financiar

Republicanii l-ar putea forţa pe Obama să modifice legislaţia din sănătate şi reforma sectorului financiar

Preşedintele american Barack Obama a recunoscut înfrângerea suferită de partidul său în alegerile pentru Congres

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.11.2010, 23:56 19

Mai mult, republicanii vor să continue politica promovată înperioada lui George W. Bush de reducere a fiscalităţii, demers faţăde care Obama se opune.

De asemenea, reducerea cheltuielilor guvernamentale se află pelista prioritară a GOP (Grand Old Party, aşa cum mai sunt denumiţirepublicanii), un obiectiv pe care Obama însă îl împărtăşeşte, deşiliderii republicani trebuie să ofere mai multe detalii legate demodul în care vor proceda în acest sens.

Sistemul de sănătate, luat în vizor derepublicani

Republicanul John Boehner, favorit în cursa pentru preşedinţiaCamerei Reprezentanţilor, precum şi liderul republicanilor dinSenat Mitch McConnell au declarat că vor ca legea privind sistemulde sănătate să fie reexaminată şi înlocuită.

"Consider că legea sistemului de sănătate ce a fost aprobată deactualul Congres va distruge locuri de muncă în Statele Unite, vadistruge cel mai bun sistem de sănătate din lume şi ne va falimentaţara", a declarat Boehner.

"Aceasta înseamnă că noi trebuie să facem tot ceea ce ne stă înputinţă pentru a reexamina această lege, pentru a o înlocui cu oreformă de bun simţ care să reducă costul asigurărilor desănătate", a mai spus Boehner.

Înainte, republicanul declarase că actualele reglementări dinsistemul de sănătate sunt o "monstruozitate".

Perspectiva unei schimbări a acestei legi este însă destul de"subţire", având în vedere că democraţii deţin în continuaremajoritatea în Senat, iar Obama beneficiază de drept de veto.

Dar republicanii este de aşteptat să nu cedeze prea uşor şi săinsiste asupra acestui subiect.

Legea sectorului financiar, atentsupravegheată

În ceea ce priveşte reglementările din sectorul financiar,republicanii nu au ameninţat că ar vrea să atace legea, însă auafirmat că se vor folosi de noul lor statut de majoritari în cadrulCamerei Reprezentanţilor pentru a intensifica supraveghereaaplicării acestei legi.

"Atunci când vine vorba de legea privind serviciile financiare,va fi nevoie de o monitorizare foarte atentă, astfel încât nu doarCongresul să înţeleagă ce va reprezenta această legislaţie în cazulindustriei noastre de servicii financiare, ci şi americanii derând", potrivit lui John Boehner. De asemenea, în Senatrepublicanii ar putea adopta o poziţie mai agresivă.

În timp ce liderii ambelor partide au indicat că existăposibilitatea de a ajunge la un compromis în ceea ce priveştelegislaţia referitoare la energie sau educaţie, problemele fiscale,precum impozitarea, au condus la o ruptură între cele douăformaţiuni politice.

Compromisul, o opţiune, dar nu la îndemânaoricui

Deşi guvernul divizat creează premisa compromisului, recenteleevenimente din Congresul american sugerează faptul că eforturile decolaborare dintre cele două părţi s-ar putea finaliza cu uneşec.

Guvernatorul de Mississippi, republicanul Haley Barbour, adeclarat că partidul său s-ar putea găsi în imposibilitatea de aîncheia un parteneriat cu democraţii având în vedere rezultatelealegerilor.

"Politicile promovate de administraţia Obama, de CongresulPelosi-Reid, au fost repudiate de votanţi", a arătat Barbour.

Chiar dacă democraţii şi-au păstrat majoritatea - o majoritateanemică ce-i drept - în Senat, au pierdut câteva locuri înguvernele locale. Astfel, republicanii au reuşit să-şi adjudece şicâteva posturi de guvernatori, deţinute în prezent de democraţi, înstate precum Ohio, Iowa, Pennsylvania şi Wisconsin.

Democraţii au reuşit însă să preia conducerea statuluiCalifornia, unde în prezent este guvernator fostul actor ArnoldSchwarzenegger.

În total, 37 de state şi-au ales guvernatori noi şi au decissoarta a 160 de iniţiative legislative, printre care şi legalizareamarijuanei în California, proiect ce a fost respins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO