Republicanii l-ar putea forţa pe Obama să modifice legislaţia din sănătate şi reforma sectorului financiar

Autor: Andreea Mioara Neferu 07.11.2010

Motivaţi de victoria răsunătoare din cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, când au preluat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, liderii republicani nu au pierdut deloc timpul, anunţându-i pe democraţi şi pe preşedintele Barack Obama că zilele în care un singur partid controla puterea sunt numărate şi că procesul de legiferare de la Washington urmează să se complice, scrie The New York Times. Şi ca scenariul să fie şi mai complex, să nu uităm că republicanii nu privesc cu ochi buni nici cele două proiecte legislative adoptate anul acesta de democraţi - reforma sistemului de sănătate şi a sectorului financiar - şi că intenţionează să ia măsuri pentru a face anumite modificări. Obama primeşte astfel o lovitură de la republicani, în condiţiile în care cele două proiecte erau considerate victorii personale ale preşedintelui american.



Mai mult, republicanii vor să continue politica promovată în perioada lui George W. Bush de reducere a fiscalităţii, demers faţă de care Obama se opune.

De asemenea, reducerea cheltuielilor guvernamentale se află pe lista prioritară a GOP (Grand Old Party, aşa cum mai sunt denumiţi republicanii), un obiectiv pe care Obama însă îl împărtăşeşte, deşi liderii republicani trebuie să ofere mai multe detalii legate de modul în care vor proceda în acest sens.

Sistemul de sănătate, luat în vizor de republicani

Republicanul John Boehner, favorit în cursa pentru preşedinţia Camerei Reprezentanţilor, precum şi liderul republicanilor din Senat Mitch McConnell au declarat că vor ca legea privind sistemul de sănătate să fie reexaminată şi înlocuită.

"Consider că legea sistemului de sănătate ce a fost aprobată de actualul Congres va distruge locuri de muncă în Statele Unite, va distruge cel mai bun sistem de sănătate din lume şi ne va falimenta ţara", a declarat Boehner.

"Aceasta înseamnă că noi trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a reexamina această lege, pentru a o înlocui cu o reformă de bun simţ care să reducă costul asigurărilor de sănătate", a mai spus Boehner.

Înainte, republicanul declarase că actualele reglementări din sistemul de sănătate sunt o "monstruozitate".

Perspectiva unei schimbări a acestei legi este însă destul de "subţire", având în vedere că democraţii deţin în continuare majoritatea în Senat, iar Obama beneficiază de drept de veto.

Dar republicanii este de aşteptat să nu cedeze prea uşor şi să insiste asupra acestui subiect.

Legea sectorului financiar, atent supravegheată

În ceea ce priveşte reglementările din sectorul financiar, republicanii nu au ameninţat că ar vrea să atace legea, însă au afirmat că se vor folosi de noul lor statut de majoritari în cadrul Camerei Reprezentanţilor pentru a intensifica supravegherea aplicării acestei legi.

"Atunci când vine vorba de legea privind serviciile financiare, va fi nevoie de o monitorizare foarte atentă, astfel încât nu doar Congresul să înţeleagă ce va reprezenta această legislaţie în cazul industriei noastre de servicii financiare, ci şi americanii de rând", potrivit lui John Boehner. De asemenea, în Senat republicanii ar putea adopta o poziţie mai agresivă.

În timp ce liderii ambelor partide au indicat că există posibilitatea de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte legislaţia referitoare la energie sau educaţie, problemele fiscale, precum impozitarea, au condus la o ruptură între cele două formaţiuni politice.

Compromisul, o opţiune, dar nu la îndemâna oricui

Deşi guvernul divizat creează premisa compromisului, recentele evenimente din Congresul american sugerează faptul că eforturile de colaborare dintre cele două părţi s-ar putea finaliza cu un eşec.

Guvernatorul de Mississippi, republicanul Haley Barbour, a declarat că partidul său s-ar putea găsi în imposibilitatea de a încheia un parteneriat cu democraţii având în vedere rezultatele alegerilor.

"Politicile promovate de administraţia Obama, de Congresul Pelosi-Reid, au fost repudiate de votanţi", a arătat Barbour.

Chiar dacă democraţii şi-au păstrat majoritatea - o majoritate anemică ce-i drept - în Senat, au pierdut câteva locuri în guvernele locale. Astfel, republicanii au reuşit să-şi adjudece şi câteva posturi de guvernatori, deţinute în prezent de democraţi, în state precum Ohio, Iowa, Pennsylvania şi Wisconsin.

Democraţii au reuşit însă să preia conducerea statului California, unde în prezent este guvernator fostul actor Arnold Schwarzenegger.

În total, 37 de state şi-au ales guvernatori noi şi au decis soarta a 160 de iniţiative legislative, printre care şi legalizarea marijuanei în California, proiect ce a fost respins.