Business Internaţional

Republica Moldova şi Ungaria: exit Rusia, enter China

Republica Moldova şi Ungaria: exit Rusia, enter China

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2023, 10:18 25970

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunţat recent că Republica Mol­dova se retrage din Adunarea Parla­mentară a Comunităţii Statelor Inde­pendente (CSI), organizaţie condusă de Moscova, potrivit moldova.org.

În justificarea pe care Moldova a prezentat-o la această decizie, ţara face referire la mai multe probleme cu care s-a confruntat în plan eco­nomic. CSI-ul a eşuat în a deveni o uniune economică pentru statele mem­bre ale organizaţiei.

Ungaria a decis la rândul său în luna aprilie să părăsească Banca In­ternaţională de Investiţii (IIB) con­tro­lată de Rusia la o zi după ce Statele Unite au sancţionat această bancă. Iniţial, Ungaria, care a făcut lobby puternic împotriva sancţiunilor UE împotriva Rusiei, a denunţat măsurile punitive având ca ţintă IIB.

Banca, care şi-a mutat sediul în Budapesta din Moscova în 2018, se autodescria drept un creditor multi­la­teral care încearcă să întărească legăturile economice dintre ţările sale membre, în principal ţări fost comuniste ca cele din Europa de Est. Criticii au susţinut însă că mutarea în Ungaria reprezintă o ameninţare. În acelaşi timp, investiţiile chinezilor în Ungaria sunt în creştere în ultima vreme.

Recent, ministrul maghiar al afa­cerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto, a anunţat în urma unor dis­cuţii cu ministrul chinez al comerţului Wang Wentao în Beijing că China va investi 3 miliarde de euro în industria auto a ţării sale în perioada următoa­re, scrie Daily News Hungary.

Astfel, poziţia Ungariei ca destinaţie de top pentru investiţii în Europa centrală va fi consolidată, a adăugat acesta.

Szijjarto a purtat discuţii cu di­rectorii executivi ai unui număr de cinci companii chinezeşti importante, patru dintre care vor investi în in­dus­tria maghiară a maşinilor electrice care alimentează constructorii auto germani.

Companiile chineze, a mai de­cla­rat oficialul maghiar, consideră Un­ga­ria drept o destinaţie de top pentru in­ves­tiţiile lor din Europa Centrală, re­marcând că până la finalul anului 2022 Ungaria deţinea cel mai ridicat volum de investiţii chinezeşti din regiune.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

„Vrem să menţinem în continuare acest trend, deci vom încuraja noi investiţii din partea Chinei, oferindu-le suportul maxim. Nu suntem de acord că brandurile din China reprezintă o ameninţare. Considerăm că există oportunităţi enorme în cooperarea cu China“, a precizat Szijjarto.

La rândul său, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, a arătat că dezvoltarea Chinei din ultimele decenii este impresionantă, aceasta reflectându-se şi în dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Moldova, relatează radiomoldova.md.

China este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai Moldovei, a subliniat Nicu Popescu.

Prin construcţia celui mai mare parc fotovoltaic al ţării, în Criuleni, China are o prezenţă importantă pe piaţa energiei din Moldova, iar cooperarea în domeniu ar putea fi adâncită.

Construită cu sprijinul guvernului chinez în urma unei investiţii de peste 4,3 miliarde de dolari, parcul de la Criuleni a produs aproximativ 4.000 MW în decursul unui an. Până la criza gazelor ruseştil  Moldova era dependentă pentru energie de centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea separatistă prorusă Transnistria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO