Business Internaţional

Renault se lupta sa nu ramana pe dinafara la AvtoVAZ

18.10.2009, 23:19 18

CEO-ul Renault Carlos Ghosn se pregateste sa aloce mai mult timpsi resurse tehnologice pentru a salva investitia in valoare de 1mld. dolari (670 mil. euro) din cadrul OAO AvtoVAZ. Analistii spunca grupul rus ar putea avea nevoie de un control sporit si oinvestitie mai mare, scrie Bloomberg.

In aproape 2 ani de cand Ghosn a preluat o participatie de 25%in cadrul AvtoVaz, directorii pe care i-a desemnat au fost exclusidin procesul decizional inainte de a fi demisi, conform unor sursefamiliare cu strategia AvtoVAZ. Pe fondul prabusirii vanzarilor deautomobile, investitia a pierdut mai mult de jumatate din valoare,iar primul-ministru rus Vladimir Putin vrea ca Renault sa vina cumai multi bani daca vrea sa nu-si vada participatia diluata.

"Nu vad cum ar putea Renault primi asigurari ca nu vor fimarginalizati din nou", a declarat Philippe Houchois, analist incadrul UBS AG.

Acum, Ghosn este pe cale sa permita AvtoVAZ sa producaautomobile pe baza designurilor Renault, iar urmatoarele modelecare ar putea iesi din fabricile AvtoVAZ ar putea fi cele aleNissan Motor Co. Ambii producatori isi doresc o prezenta sporita inRusia, stat care ar putea rivaliza cu Germania pentru pozitia decea mai mare piata auto a Europei dupa ce economia isi va reveni,potrivit Deutsche Bank AG.

Restructurare de costuri la AvtoVaz

AvtoVAZ a acceptat credite de urgenta de 800 mil. dolari (536mil. euro) de la guvernul rus, a redus salariile si a anuntatplanuri de eliminare a cel putin 5.000 de locuri de munca.Vanzarile de automobile noi si autovehicule comerciale au scazut cu52% in Rusia in luna septembrie.

Renault va trebui sa contribuie la o majorare de capital pentruAvtoVAZ sau isi va vedea participatia diluata, in conditiile incare alti investitori injecteaza noi fonduri, a declarat Putin pe 2octombrie. AvtoVAZ ar putea fi nevoita sa atraga cel putin 70 demiliarde de ruble (1,6 mld. dolari).

Renault si AvtoVAZ vor incepe sa produca automobile bazate pemodelul Logan sedan in 2012, urmand mai apoi modelele Nissan, adeclarat presedintele companiei, Igor Komarov. Renault-Nissan vaoferi 75% din investitie.

Intr-o declaratie trimisa Bloomberg, un purtator de cuvant alAvtoVAZ a declarat ca Komarov si Ghosn au cazut de acord pe 8octombrie sa-si "extinda colaborarea" si sa ofere Renault "un rolmai activ" in imbunatatirea liniilor de productie ale AvtoVAZ.

Ghosn a pus dificultatile cu care se confrunta AvtoVAZ pe seamaprabusirii vanzarilor de automobile din Rusia.

"Nimeni nu a prevazut ca piata rusa va inregistra o scadere de55% in acest an", a declarat acesta luna trecuta, cand a fostchestionat in legatura cu investitia Renault, a carei valoarecontabila fusese redusa la 295 mil. euro pe 31 martie, conformultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO