Business Internaţional

Reducerea plantatiilor de bumbac indica un sfarsit al hainelor ieftine

Reducerea plantatiilor de bumbac indica un sfarsit al hainelor ieftine

Consumatorii din Europa si SUA trebuie sa fie pregatiti pentru scumpiri la imbracaminte

05.05.2008, 19:17 176

Preturile la produsele alimentare continua sa creasca ca efect al scumpirii materiilor prime. Acum, consumatorii se pot pregati sufleteste pentru un nou val de scumpiri, de data aceasta la articolele de imbracaminte, scrie BBC News.
Producatorii de confectii privesc neputinciosi cum cererea din Europa si Statele Unite scade tot mai mult in timp ce consumatorii europeni si americani incearca sa amortizeze efectele crizei, reducand costurile.
Consumul de bumbac din SUA se va reduce anul acesta cu 6,5% fata de anul trecut , pana la mai putin de un milion de tone, iar consumul din statele europene se va reduce si el cu 11%, pana la aproximativ 460.000 de tone, conform estimarilor Economist Intelligence Unit.
In acelasi timp, producatorii sunt afectati de scumpirea materiilor prime si de pretul mare al petrolului, care inseamna o crestere a costurilor atat pentru procesele de productie din fabrici, cat si pentru exportarea confectiilor. In India, industria tesaturilor se afla in plina criza, iar sectorul textil din China este si el in impas. Dar sursa tuturor acestor probleme se afla in America.
In Statele Unite, tot mai multi fermieri isi transforma plantatiile de bumbac in culturi mai profitabile, cum ar fi soia, porumb sau grau, ale caror preturi cresc mult mai repede.
Cresterea preturilor la cereale si alte materii prime se datoreza unui amestec de subventii, cresterea cererii din partea producatorilor de biocarburanti si speculatiile de pe piata.
"Bumbacul urmeaza evolutia celorlalte piete. Ele stabilesc tendintele pentru majoritatea proceselor din aceasta industrie", a declarat un broker de marfuri.
Drept urmare a deciziei de schimbare a culturilor de catre fermieri, suprafata de bumbac recoltabila din Statele Unite se va reduce cu 15% in urmatorul an, conform estimarilor Cotton Advisory Committee.
Acest lucru inseamna ca suprafata totala cultivata cu bumbac din Statele Unite va ajunge la doar 3,84 milioane hectare, fata de cele 4,37 milioane hectare disponibile in 2007 si de cele 6,07 milioane hectare cultivabile in 2006. "Este evident ca preturile la bumbac vor creste", mentioneaza raportul comitetului.
Anul acesta, preturile la bumbac la nivel global vor creste cu 8%, pana la 1,6 dolari
(1 euro) pe kilogram, conform aceluiasi raport.
Analistii financiari sunt de parere ca scumpirea va fi si mai semnificativa.
Contractele futures pentru luna mai se tranzactioneaza momentan la 14,2 dolari (9 euro)/ kilogram pe International Exchnage, iar contractele pe decembrie se tranzactioneaza la 16,6 dolari (10,5 euro)/kilogram.
"Nu cred ca am mai avut asemenea fluctuatii pe piata din 1995 pana acum si sa nu uitam ca acest mediu economic se va mentine in urmatorii ani", a declarat Mike Stevens de la Swiss Financial Services.
Primele semne ale unei crize au aparut anul trecut, cand cererea de bumbac la nivel global a depasit rezerva globala cu aproximativ un milion de tone. In ciuda trendului american de schimbare a culturilor, anul acesta recolta globala de bumbac va creste, conform estimarilor, cu 3% pe fondul dezvoltarii culturilor din regiuni precum China, India, Australia, Brazilia si Africa de Vest.
Prin urmare, la nivel global, cresterea rezervelor va depasi cresterea cererii, iar consumul de filatura de bumbac va creste doar cu 1% in 2008. Dar chiar si in aceste conditii, rezervele mondiale nu cresc destul de repede.
Nivelul de productie al acestui an va avea un maxim de 26,9 milioane de tone de bumbac, conform ICAC, in timp ce cererea va fi de 27,5 milioane de tone.
Nu numai pretul bumbacului influenteaza scumpirea hainelor. "Totul se reduce la energie", afirma Bradley George, seful departamentului de marfuri si resurse de la Investec Asset Management. "Practic, suntem pe minus cu energia la nivel mondial", a mai adaugat George.
Cu alte cuvinte, nu se pune doar problema utilizarii pamantului pentru cultivarea bumbacului in detrimentul alimentelor, dar si a cantitatii de energie consumate la fabricarea confectiilor.
In plus, preturile la ingrasamintele chimice sunt si ele in crestere, iar criza creditelor ingreuneaza si mai mult situatia micilor producatori, carora le este tot mai greu sa stranga fonduri.
Salariile platite angajatilor din fabricile de confectii au crescut si ele, in special in China. Producatorii din India, China si din alte parti ale Asiei de Sud-Est sau ale Asiei Centrale simt deja presiunile exercitate de cresterea costurilor. Intr-un final, ei vor fi nevoiti fie sa creasca preturile la hainele produse, fie sa dea faliment, ceea ce ar reduce si mai mult rezervele.
Pentru consumatorii din Europa si Statele Unite situatia este insa foarte clara, ei trebuie sa fie pregatiti pentru scumpiri succesive la imbracaminte in urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO