Business Internaţional

Redresarea economiei, misiunea imposibila a viitorului presedinte ucrainean

Redresarea economiei, misiunea imposibila a viitorului presedinte ucrainean
07.01.2010, 23:15 27

O economie decimata, care a scazut anul trecut cu peste 15% infiecare dintre primele trei trimestre, un stat deasupra caruiaplaneaza pericolul unui faliment national si ale carui rezerve invaluta scad de la luna la luna, este mostenirea pe care noulpresedinte ucrainean o va primi de la predecesorul sau. Alegerileprezidentiale vor avea loc peste doua saptamani.

Anul 2010 se profileaza a fi chiar mai dificil decat 2009, an incare analistii erau siguri ca Ucraina va intra in incapacitate deplata, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Misiunea nouluiconducator al statului va fi aproape imposibila.

Timpul a dovedit insa ca previziunile au fost mai sumbre decatrealitatea, desi Fondul Monetar International a suspendat acordulin valoare de 16,4 mld. dolari incheiat cu tara est-europeana.

Anul 2010 a inceput intr-o nota pozitiva insa, dupa ce Ucraina areusit sa isi plateasca la timp si in intregime ultima facturalunara la gazele pe care le primeste din Rusia, potrivit Naftogaz,compania nationala de energie. Acest lucru simbolizeaza ca, celputin pentru moment, a fost evitat un nou razboi al gazelor, careameninta intreaga Europa si care ar fi avut repercusiuni si asupraeconomiei Ucrainei.

Situat la granita UE, statul ce numara 46 de milioane delocuitori si se afla printre primii zece furnizori de cereale siotel la nivel mondial va organiza primele alegeri prezidentiale dedupa Revolutia Portocalie din 2004, care promitea schimbari sireforme democratice dupa modelul vestic.

Optimistii spera ca alegerile de pe 17 ianuarie vor pune capattensiunilor ce au macinat scena politica in ultimii ani, iarpoliticienii isi vor canaliza toata atentia catre solutionareaproblemelor economice. Acest lucru ar putea fi amanat chiar pana intoamna daca dupa alegeri vor aparea probleme.

Pana atunci insa, economia, dependenta de exporturi, ar puteaincepe sa creasca. Aceasta evolutie nu este neaparat unaimbucuratoare, pentru ca performantele sunt analizate princomparatie cu cele dezastruoase din 2009. Mai mult, evolutiaeconomica a Ucrainei din acest an va fi influentata puternic deevolutia preturilor materiilor prime la nivel mondial.

"Indiferent cine va castiga alegerile, noul presedinte va aveade dus la bun sfarsit o misiune dificila", cred analistii de laExpert Ratings, o agentie de rating din Ucraina.

Autoritatile vor trebui sa adopte masuri dure si sa solutionezeproblema bugetului de stat, puternic dezechilibrat de majorareaexcesiva a cheltuielilor in anul premergator alegerilor. Deficitulbugetar a crescut din cauza reducerii veniturilor fiscale si dincauza suspendarii acordului cu FMI. Si scaderea productiei de otelsi produse chimice a avut un efect negativ asupra veniturilor de labugetul de stat.

"O solutie pentru situatia actuala ar fi ca statul sa intre inincapacitate de plata a datoriilor (interne), pentru ca apoi saaiba loc un proces de restructurare a acestora", sunt de parerereprezentantii Expert Rating.

Rezervele valutare, mai mici cu 16%

Rezervele in valuta ale Ucrainei au scazut cu 16% anul trecut,dupa ce banca centrala a vandut dolari pentru a sustine grivna,moneda nationala, iar Fondul Monetar International a suspendatlivrarea unei noi transe din creditul in valoare de 16,4 mld.dolari acordat statului. Rezervele au ajuns la 26,5 mld. dolari lasfarsitul lunii trecute, fata de 31,5 mld. dolari in decembrie 2008si 27,3 mld. dolari in noiembrie 2009, potrivit Bancii Nationale cusediul la Kiev. Banca centrala controleaza cursul de schimb princumpararea si vanzarea de dolari. Grivna a avut o evolutie liniarain 2009, dupa ce in 2008 s-a depreciat cu 37%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO