Redresarea economiei, misiunea imposibila a viitorului presedinte ucrainean

Autor: Cristina Rosca 07.01.2010

O economie decimata, care a scazut anul trecut cu peste 15% in fiecare dintre primele trei trimestre, un stat deasupra caruia planeaza pericolul unui faliment national si ale carui rezerve in valuta scad de la luna la luna, este mostenirea pe care noul presedinte ucrainean o va primi de la predecesorul sau. Alegerile prezidentiale vor avea loc peste doua saptamani.

Anul 2010 se profileaza a fi chiar mai dificil decat 2009, an in care analistii erau siguri ca Ucraina va intra in incapacitate de plata, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Misiunea noului conducator al statului va fi aproape imposibila.

Timpul a dovedit insa ca previziunile au fost mai sumbre decat realitatea, desi Fondul Monetar International a suspendat acordul in valoare de 16,4 mld. dolari incheiat cu tara est-europeana.

Anul 2010 a inceput intr-o nota pozitiva insa, dupa ce Ucraina a reusit sa isi plateasca la timp si in intregime ultima factura lunara la gazele pe care le primeste din Rusia, potrivit Naftogaz, compania nationala de energie. Acest lucru simbolizeaza ca, cel putin pentru moment, a fost evitat un nou razboi al gazelor, care ameninta intreaga Europa si care ar fi avut repercusiuni si asupra economiei Ucrainei.

Situat la granita UE, statul ce numara 46 de milioane de locuitori si se afla printre primii zece furnizori de cereale si otel la nivel mondial va organiza primele alegeri prezidentiale de dupa Revolutia Portocalie din 2004, care promitea schimbari si reforme democratice dupa modelul vestic.

Optimistii spera ca alegerile de pe 17 ianuarie vor pune capat tensiunilor ce au macinat scena politica in ultimii ani, iar politicienii isi vor canaliza toata atentia catre solutionarea problemelor economice. Acest lucru ar putea fi amanat chiar pana in toamna daca dupa alegeri vor aparea probleme.

Pana atunci insa, economia, dependenta de exporturi, ar putea incepe sa creasca. Aceasta evolutie nu este neaparat una imbucuratoare, pentru ca performantele sunt analizate prin comparatie cu cele dezastruoase din 2009. Mai mult, evolutia economica a Ucrainei din acest an va fi influentata puternic de evolutia preturilor materiilor prime la nivel mondial.

"Indiferent cine va castiga alegerile, noul presedinte va avea de dus la bun sfarsit o misiune dificila", cred analistii de la Expert Ratings, o agentie de rating din Ucraina.

Autoritatile vor trebui sa adopte masuri dure si sa solutioneze problema bugetului de stat, puternic dezechilibrat de majorarea excesiva a cheltuielilor in anul premergator alegerilor. Deficitul bugetar a crescut din cauza reducerii veniturilor fiscale si din cauza suspendarii acordului cu FMI. Si scaderea productiei de otel si produse chimice a avut un efect negativ asupra veniturilor de la bugetul de stat.

"O solutie pentru situatia actuala ar fi ca statul sa intre in incapacitate de plata a datoriilor (interne), pentru ca apoi sa aiba loc un proces de restructurare a acestora", sunt de parere reprezentantii Expert Rating.

Rezervele valutare, mai mici cu 16%

Rezervele in valuta ale Ucrainei au scazut cu 16% anul trecut, dupa ce banca centrala a vandut dolari pentru a sustine grivna, moneda nationala, iar Fondul Monetar International a suspendat livrarea unei noi transe din creditul in valoare de 16,4 mld. dolari acordat statului. Rezervele au ajuns la 26,5 mld. dolari la sfarsitul lunii trecute, fata de 31,5 mld. dolari in decembrie 2008 si 27,3 mld. dolari in noiembrie 2009, potrivit Bancii Nationale cu sediul la Kiev. Banca centrala controleaza cursul de schimb prin cumpararea si vanzarea de dolari. Grivna a avut o evolutie liniara in 2009, dupa ce in 2008 s-a depreciat cu 37%.