Business Internaţional

Redresarea economiei europene prinde putere

07.04.2010, 23:05 14

Industria si sectorul serviciilor din Europa au inregistrat unritm de crestere peste estimarile initiale in martie, in conditiilein care companiile si-au accelerat productia pentru a face fatacomenzilor la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Un indice compozit privitor la evolutia ambelor sectoare aavansat la 55,9 puncte de la 53,7 puncte in februarie, conformdatelor Markit Economics. Acesta este cel mai rapid ritm decrestere din august 2007, depasind estimarea initiala ce indica55,5 puncte, publicata pe 24 martie.

Cu toate ca datele revizuite ale Eurostat arata ca economiaeuropeana a stagnat in trimestrul patru si nu a crescut cu 0,1% cumse estimase, ritmul de redresare a economiei mondiale seaccelereaza, impulsionand castigurile companiilor.

In timp ce increderea in economia europeana a atins luna trecutacel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cresterea somajului arputea tine in frau cheltuielile consumatorilor.

Un indice al serviciilor, care reprezinta aproximativ 60% dinProdusul Intern Brut al regiunii, a avansat la 54,1 puncte inmartie de la 51,8 puncte in luna anterioara, conform Markit.Nivelul a depasit estimarea initiala de 53,7 puncte, ritmul decrestere fiind cel mai alert din noiembrie 2007 incoace. Indiceleproductiei a urcat la 56,6 puncte de la 54,2 puncte.

FMI anticipeaza ca economia mondiala va creste cu 3,9% in acestan, dupa o contractie de 0,8% in 2009. Economia zonei euro ar puteaavansa cu 1%, conform estimarilor FMI.

Totusi, economia zonei euro ar putea accelera cu greu dupastagnarea din trimestrul patru, in contextul in care companiilecontinua sa elimine locuri de munca, reducand disponibilitateaconsumatorilor de a cheltui. Somajul din Europa a urcat la 10% infebruarie, cel mai ridicat nivel din august 1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO