Redresarea economiei europene prinde putere

Autor: Catalina Apostoiu 07.04.2010

Industria si sectorul serviciilor din Europa au inregistrat un ritm de crestere peste estimarile initiale in martie, in conditiile in care companiile si-au accelerat productia pentru a face fata comenzilor la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Un indice compozit privitor la evolutia ambelor sectoare a avansat la 55,9 puncte de la 53,7 puncte in februarie, conform datelor Markit Economics. Acesta este cel mai rapid ritm de crestere din august 2007, depasind estimarea initiala ce indica 55,5 puncte, publicata pe 24 martie.

Cu toate ca datele revizuite ale Eurostat arata ca economia europeana a stagnat in trimestrul patru si nu a crescut cu 0,1% cum se estimase, ritmul de redresare a economiei mondiale se accelereaza, impulsionand castigurile companiilor.

In timp ce increderea in economia europeana a atins luna trecuta cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cresterea somajului ar putea tine in frau cheltuielile consumatorilor.

Un indice al serviciilor, care reprezinta aproximativ 60% din Produsul Intern Brut al regiunii, a avansat la 54,1 puncte in martie de la 51,8 puncte in luna anterioara, conform Markit. Nivelul a depasit estimarea initiala de 53,7 puncte, ritmul de crestere fiind cel mai alert din noiembrie 2007 incoace. Indicele productiei a urcat la 56,6 puncte de la 54,2 puncte.

FMI anticipeaza ca economia mondiala va creste cu 3,9% in acest an, dupa o contractie de 0,8% in 2009. Economia zonei euro ar putea avansa cu 1%, conform estimarilor FMI.

Totusi, economia zonei euro ar putea accelera cu greu dupa stagnarea din trimestrul patru, in contextul in care companiile continua sa elimine locuri de munca, reducand disponibilitatea consumatorilor de a cheltui. Somajul din Europa a urcat la 10% in februarie, cel mai ridicat nivel din august 1998.