Business Internaţional

Recesiunea a lovit Spania ca un bumerang, dupa boom-ul din imobiliare

01.03.2009, 17:18 49

Atunci cand un club de fotbal de top dintr-o tara atat de ahtiata dupa sportul rege ca Spania nu mai reuseste sa isi plateasca jucatorii, este semn sigur ca se intampla ceva extrem de grav cu economia spaniola, care se numara cu ceva vreme in urma printre cele mai de succes din Europa, scrie Financial Times.

David Villa de la Valencia se numara printre jucatorii care au fost nevoiti sa suporte o amanare salariala pe termen nedeterminat din cauza problemelor financiare cu care se confrunta echipa la care joaca. Iar numarul jucatorilor de la cluburi de fotbal importante sau mai putin cunoscute aflati in aceasta situatie pare sa creasca, pe fondul recesiunii cu care se confrunta tara, una dintre cele mai profunde din Europa.
Societatea spaniola pare sa resimta din ce in ce mai mult constrangerile legate de criza economica. Rezidentii de origine africana din aceasta tara si vanzatorii ambulanti de pe strazi au organizat miscari de protest de doua ori intr-o singura saptamana in cartierul madrilean Lavapies impotriva actelor de rasism si a raidurilor organizate de politie. Ulterior, s-a descoperit ca politia din capitala Spaniei primise ordin sa efectueze in fiecare saptamana un anumit numar de arestari in randul imigrantilor ilegali.
In Andaluzia, o regiune sudica a Spaniei, mii de imigranti lipsiti de adaposturi si alimente au invadat marile orase la inceputul iernii, cautand locuri de munca sezoniere, in special la stransul recoltei de toamna de masline. Eforturile lor au fost insa in zadar, avand in vedere ca majoritatea ofertelor fusesera imediat preluate de cetatenii spanioli aflati in cautarea unui loc de munca.
Santierele de pe coastele Spaniei si din suburbiile marilor orase sunt pustii de mai multe luni, iar multe magazine mici din centrul Madridului au fost nevoite sa isi inchida portile. Un dezvoltator imobiliar ruinat de criza economica a fost acuzat de spargerea a cinci banci, in timp ce un altul a amenintat ca isi da foc in cazul in care consiliul local nu ii va plati cei aproximativ 450.000 de euro pe care institutia ii datoreaza.
"Nu vom avea parte doar de o perioada de recesiune, vom avea o adevarata criza economica, la fel cum s-a intamplat in anii '30", a afirmat Lorenzo Bernaldo de Quiros, economist si presedinte al companiei Freemarket International Consulting. De Quiros este unul dintre cei mai pesimisti analisti, insa isi justifica parerile facand referire la estimari economice care sunt impartasite de toata lumea: o rata a somajului de 19% din totalul de forta de munca pana la sfarsitul anului; un deficit bugetar de cel putin 6,5% din Produsul Intern Brut; faptul ca economia tarii s-ar putea contracta cu 3% in acest an si chiar posibilitatea aparitiei deflatiei. "Acesta ar reprezenta cadrul perfect, completat de criza financiara, pentru a duce la recesiune economica", potrivit sefului Freemarket International Consulting.
Toate aceste probleme ar putea afecta economia Spaniei, considerata una dintre cele mai importante zece economii la nivel mondial si cel de-al patrulea stat membru major al zonei euro. Economia spaniola ar putea pierde majoritatea valorii obtinuta in cei zece ani de la introducerea monedei unice.
Inainte ca turbulentele economice sa isi faca resimtite efectele, Spania inregistra performante vizibile la nivel mondial. Faptul ca a reusit sa se intoarca la o guvernare democratica si la o perioada de prosperitate dupa un razboi civil si dupa regimul de dictatura al lui Franco reprezinta, pana la urma, una dintre cele mai de succes evolutii din Europa din istoria postbelica. In perioada 1996-2006, rata anuala de crestere economica a Spaniei ajungea in medie la 3,7%, comparativ cu media de 2,1% raportata in restul statelor din zona euro. Pe cap de locuitor, Produsul Intern Brut al tarii inregistrase o crestere cu aproape 90% mai mare fata de cea de pe teritoriul UE.
Dezvoltarea economica a Spaniei a dus la crearea a peste 5 milioane de locuri de munca, atragand un numar extrem de ridicat de imigranti pe teritoriul tarii, fapt care a dus la o proportie de straini in raport cu populatia mai mare decat in oricare alt stat din Europa. Sectorul constructiilor, in special piata de locuinte, era finantat prin acordarea relativ usoara de credite, astfel ca a devenit principalul motor al economiei pentru mai bine de un deceniu. Tot din constructii a provenit insa si sursa principalelor dificultati economice pe care le traverseaza Spania. La fel ca in Statele Unite sau in Marea Britanie, explozia din imobiliare s-a transformat in cele din urma intr-un adevarat dezastru.
Aproximativ un milion de case si de apartamente la bloc zac nelocuite in Spania. Constructia de locuinte - care a adus aproape 7,5% din PIB-ul tarii in 2006 - pare sa fi stagnat aproape de tot. Un grup spaniol de lobby care reprezinta interesele a 14 dezvoltatori imobiliari majori din aceasta tara a anuntat recent ca in luna decembrie nu s-a inceput constructia niciunei locuinte noi, in timp ce in ultimul trimestru al lui 2008 s-a reusit demararea lucrarilor pentru abia 135 de proiecte. Cifra este extrem de scazuta, avand in vedere ca in 2006 numarul proiectelor demarate ajunsese la 700.000 de unitati.
"Modelul de crestere economica in Spania din ultimii 15 ani s-a bazat in special pe pietele financiare care permiteau transferul usor si foarte ieftin de lichiditati", potrivit lui Rafael Domenech, economist-sef pe Europa al bancii spaniole BBVA.
Avand in vedere conditiile bune existente pe piata, spaniolii s-au orientat catre imprumuturi. Sectorul privat si-a dublat datoriile acumulate in ultimii zece ani, acestea ajungand la aproape 120% din Produsul Intern Brut. Majoritatea creditelor erau finantate de economiile pensionarilor germani, iar deficitul de cont curent al Spaniei a ajuns la peste 10% din PIB. Insa situatia de pe pietele financiare
s-a schimbat, a afirmat Domenech, "nu ne putem astepta la adoptarea aceluiasi model de crestere ca in ultimii 10 ani".
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO