Business Internaţional

RBS pregateste vanzarea diviziilor din Europa de Est

22.02.2009, 17:32 50

Royal Bank of Scotland (RBS), prezenta si in Romania, va derula un proces de restructurare care include transferul diviziilor de retail bancar din Europa Centrala si de Est intr-o "banca rea", formata din active neperformante, si vanzarea ulterioara a acestora, potrivit cotidianului The Times.

Totodata, banca britanica, detinuta in proportie de 68% de statul britanic, va renunta si la activitatile de retail din Asia.
Planul de restructurare al RBS vizeaza vanzarea de active in valoare de sute de miliarde de lire sterline si concedierea a 20.000 de angajati, dintr-un personal total de 180.000. Programul urmeaza sa fie anuntat de directorul bancii, Stephen Hester, saptamana viitoare, odata cu publicarea unei pierderi de 28 de miliarde de lire sterline pentru anul 2008.
Institutia de credit va folosi si facilitatile puse la dispozitie de guvernul britanic, urmand sa asigure active toxice in valoare de 200 de miliarde de lire sterline impotriva unor eventuale pierderi.
"Banca buna", cu active solide financiar, va include operatiunile din Marea Britanie, SUA si cateva alte state unde RBS are o prezenta semnificativa pe piata.
RBS a precizat recent ca va inregistra o pierdere anuala de 27-28 de miliarde de lire sterline in 2008, ca urmare a unei cheltuieli cu caracter exceptional in valoare 20 de miliarde de lire sterline, rezultata din preluarea ABN Amro in august 2007. RBS analizeaza totodata revanzarea unor operatiuni ale ABN Amro catre guvernul olandez, cu care se afla in negocieri.
Grupul RBS este prezent si in Romania, dupa ce a preluat in 2007 operatiunile locale ale bancii olandeze ABN Amro care au trecut in anul 2008 sub brandul creditorului britanic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO