Business Internaţional

Răspunsul la cele cinci mari întrebări despre situaţia din SUA

Răspunsul la cele cinci mari întrebări despre...

Autor: Ştefan Stan

02.10.2013, 13:14 657

În contextul închiderii parţiale a activităţilor guvernului american, aproape un milion de oameni fiind trimişi în concediu fără plată, o serie de întrebări se ridică despre impactul pe care această situaţie îl are asupra economiei. Financial Times a răspuns la cinci dintre aceste întrebări:

1.Guvernul american şi-a oprit parţial activităţile. Este un dezastru pentru economia din SUA?

Momentan, nu. Singurul impact imediat asupra activităţii ecnomice va fi punerea în şomaj a unor muncitori federali. Bank of America a preconizat că două săptămâni de şomaj al guvernului vor reduce creşterea din ultimul trimestru al anului cu 0,5 %.  Adevăratul impact se va vedea în timp. Dacă parcurile naţionale vor rămânae închise, turiştii îşi vor anula excursiile, iar dacă muncitorii federali nu sunt plătiţi cu săptămânile, se va vedea în cheltuielile lor. Impactul cel mai mare depinde de decizia de a plăti sau nu muncitorii federali pe durata opririi activităţilor.

2. Va avea închiderea activităţilor guvernului un impact mai larg?

Depinde de încrederea afacerilor şi consumatorilor. Mulţi analişti se bazează pe dovezile din închiderea activităţilor guvernului din trecut, din mijlocul anilor 90’, însă acelea au avut loc în mijlocul unei economii puternice – activitatea este mult mai slabă în prezent.

3. Ce se întâmplă cu plafonul de datorii?

Conform estimărilor curente, guvernul american va rămâne fără bani până pe 17 octombrie, dacă Congresul nu ridică plafonul de îndatorare. Dacă limita nu va fi ridicată, impactul s-ar putea transforma de la neglijabil la dezastruos, ceea ce ar duce la haos pe pieţele financiare şi la o posibilă nouă recesiune.

4. Se vor colecta date economice în continuare?

Colectarea de date de către angenţiile federale precum Biroul de Statistică a muncii va înceta, însă cererile de şomaj sunt primite de stat, deci adunarea lor va continua. Cu cât va ţine mai mult oprirea activităţilor guvernului, cu atât va fi mai dur impactul asupra datelor economice.

5. Ce efect va avea situaţia prezentă asupra Rezervei Federale?

Banca centrală va rămâne deschisă, pentru că se auto-finanţează, însă gradul de daune economice produse de închiderea activităţii guvernului va afecta Rezerva Federală cât aceasta va alege să-şi diminueze achiziţia de active de 85 de miliarde de dolari pe lună. Pe de altă parte, dacă problema închiderii este rezolvată rapid şi decisiv, Rezerva Federală ar putea căpăta claritate despre politica fiscală şi ar putea îmbunătăţi încrederea băncii în peisajul economic general.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO