Business Internaţional

Raiffeisen cauta noi oportunitati

26.11.2007, 21:36 13

Problemele sectorului bancar din Kazahstan, care a fost puternic afectat de turbulentele care au lovit in vara aceasta piata financiara internationala, au determinat bancile straine sa inceapa lupta pentru preluarea bancilor din regiune.
Herbert Stepic, directorul executiv al bancii austriece Raiffeisen International, declara ca institutia pe care o conduce duce tratative cu o serie de banci din Kazahstan, in incercarea de a se extinde pe piata din aceasta tara.
"Purtam negocieri cu mai multe banci kazahe, nu doar cu una singura", spunea Stepnic, a carui institutie a atras 1,2 mld. euro din vanzarea de actiuni preferentiale. "Insa cu siguranta nu suntem singura banca interesata de aceasta zona", a adaugat el.
Totusi, Stepic spune ca nu se poate preciza "cat de avansate sunt discutiile, deocamdata nefiind nimic semnificativ de raportat". Mai mult, el a evitat sa numeasca vreuna dintre tintele sale, cu toate ca au existat speculatii conform carora banca austriaca ar fi purtat negocieri cu Temir Bank, neajungand insa la nici un rezultat.
Temir Bank este una dintre bancile din segmentul mediu, in timp ce numai primele cinci banci din tara - Kazkommertsbank, Bank TuramAlem, ATF Bank, Halyc Bank si Alliance Bank - detin 70% din piata. Raiffeisen a detinut o participatie minoritara in cadrul Bank TuramAlem pana anul trecut, in timp ce ATF Bank este detinuta de catre banca italiana UniCredit.
Datorita intinderii teritoriului si densitatii relativ scazute a populatiei Kazahstanului, banca austriaca nu este interesata doar de segmentul de retail bancar, pe care activeaza in unele zone din estul Europei, cautand sa achizitioneze banci care ofera o gama variata de sevicii, spune Stepic. Intrebat de suma pe care banca este dispusa sa o plateasca, el a refuzat sa dea o cifra exacta, mentionand ca "intotdeauna am fost constienti de valoarea reala a unei companii achizitionate, investitorii apreciind acest lucru".
Stepic a reiterat faptul ca Raiffeisen nu are nevoie de nicio achizitie, adaugand ca nu va ezita niciodata sa profite de vreo oportunitate care apare. Mai mult, el nu a exclus posibilitatea de a vinde o noua parte din actiunile bancii, in situatia in care va avea nevoie de mai multi bani pentru a incheia o tranzactie.
"Vrem sa mentinem aceasta posibilitate deschisa", a declarat el, adaugand ca "nu am de gand sa dau pietei impresia ca as exclude o a doua vanzare de actiuni".
Stepic spune ca se asteapta ca explozia pietei de creditare est-europene, sa se diminueze dupa avantul luat in urma crizei rusesti de la sfarsitul anilor '90. Acest lucru nu este in mod necesar rau, considera el, mentionand ca nu toti jucatorii de pe piata vor fi afectati in aceeasi masura.
"Timp de sapte, opt ani am experimentat cea mai lunga perioada de expansiune economica, iar cresterea de 80% sau chiar 100% a creditelor nu mai poate fi sustinuta prea mult", a declarat Stepic. "O asemenea expansiune a creditelor nu are nicio logica, nici macar pentru economiile in tranzitie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO