Business Internaţional

Putin acuză companiile petroliere că au conspirat pentru a forţa scumpirea benzinei

Putin acuză companiile petroliere că au conspirat pentru a forţa scumpirea benzinei

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

05.05.2011, 20:36 481

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat, joi, companiilepetroliere că au conspirat pentru a forţa majorarea preţurilorbenzinei pe piaţa internă, în condiţiile în care Rusia, cel maimare producător de ţiţei la nivel mondial, se confruntă cu undeficit de carburanţi, transmite Reuters.

Putin l-a contrazis pevicepremierul Igor Secin, principalul responsabil de sectorulenergiei, care a sugerat la o şedinţă de guvern că majorările depreţuri au avut loc din cauza unei lipse de produse petroliereoferite spre vânzare la bursele de mărfuri.

"Nu este vorba de deficit. Este oconspiraţie. S-au coalizat", i-a spus Putin lui Secin, care faceparte din conducerea grupului Rosneft, la care statul esteprincipalul acţionar.

Guvernul rus a majorat săptămânatrecută taxele de export pentru benzină la aproape 44%, pentru aîncuraja vânzările pe piaţa internă, după ce benzinăriile din uneleregiuni au rămas fără carburanţi, iar deficitul s-a extins laMoscova şi St. Petersburg.

Secin a prezidat o şedinţă la cares-au discutat amendamente la reforma impozitării petrolului, carear majora taxele de export pentru produsele rafinate la niveluriprohibitive.

Analiştii consideră că deficitulde carburanţi a apărut după ce Putin a cerut în februarie şefilorde companii să reducă preţurile, dar şi în lipsa investiţiilor încapacităţi de rafinare pentru producerea carburanţilor premiumnecesari flotei tot mai mari de vehicule moderne dinRusia.

Preţurile benzinei au crescut cu2,8% săptămâna trecută, cel mai mare avans din ultimele 14săptămâni, potrivit datelor oficiale publicate joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO