Companii

Topul celor mai ieftine benzinării din Bucureşti: diferenţa dintre un plin în Ferentari şi unul pe Calea Dorobanţilor este de 10 lei

Topul celor mai ieftine benzinării din Bucureşti: diferenţa dintre un plin în Ferentari şi unul pe Calea Dorobanţilor este de 10 lei

Autor: Roxana Petrescu

04.05.2011, 23:54 9602

Preţurile la cele aproape 50 de benzinării pe care Petrom,liderul pieţei petroliere locale, le deţine în Bucureşti variază dela o staţie la alta, economiile care se pot face între un plin lacel mai scump punct de alimentare şi cel mai ieftin fiind de circa10 lei.

Astfel, diferenţa dintre o alimentare pe Calea Doro­banţilor şiuna în Ferentari este echivalentul unui sendviş.

De exemplu, cea mai scumpă benzină din sorti­men­tul Premiumfară plumb 95 din toată re­ţeua Petrom din Bucureşti se găseşte launitatea situată pe Calea Dorobanţilor, nr. 180, zonă cunoscută dealtfel şi pentru cafe­nelele extrem de costisitoare sau pen­truchiriile ridicate. Un litru de benzină la aceas­tă unitate se poatecumpăra cu 5,42 de lei, un plin făcut pe Calea Doro­ban­ţilorajun­gând să coste 271 de lei, dacă se ia în calcul un rezervor cuo capacitate de 50 de litri.

La polul opus se află un punct de alimentare deţinut de Petrompe strada Toporaşi, nr. 1B din sectorul 5. Astfel, pe strada careleagă Prelungirea Ferentari de Şoseaua Giurgiului un litru debenzină poate fi achiziţionat cu 5,23 de lei, cu aproape 4% maipuţin faţă de acelaşi litru de benzină cumpărat însă din punctulzero al Bucureştiului.

La acelaşi plin de 50 de litri, economiile care pot fi făcutesunt de aproape 10 lei, adică echivalentul unui sendviş care poatefi cumpărat dintr-o benzinărie Petrom.

Tot pe lista celor mai ieftine puncte de alimen­tare de unde sepoate face un plin se numără şi unită­ţile localizate pe ŞoseauaOlteniţei sau cele trei ben­zi­nării de pe bulevardul ConstantinBrâncoveanu, unde preţul pe litrul de benzină Premium fară plumb 95este de 5,32 de lei.

Reprezentanţii Petrom nu au comunicat până la închiderea ediţieicare sunt factorii care fac ca preţul car­buranţilor să varieze dela o benzinărie la alta. Toate datele prezentate au fost colectatede pe site-ul Petrom, pe data de 3 mai, companie care de săp­tămânatrecută a renunţat să mai anunţe preţurile de referinţă, postând pepagina de internet preţurile din fiecare benzinărie pe care o areîn portofoliu. Compania şi-a motivat această decizie prin faptul căpreţurile de referinţă anunţate nu se regăseau în preţurile afişateîn benzinării, referinţa fiind diferită cu +/- 5% faţă de preţulreal.

Motorină ieftină în oraşe mai mici

Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte mo­torina,diferenţa dintre cea mai scumpă benzinărie din reţeaua Petrom şicea mai ieftină unitate fiind de peste 2%.

Astfel, cea mai scumpă motorină Euro Die­sel 5 din reţeauaPetrom din Capitală poate fi cum­părată de la unitatea localizatăpe strada Tudor Arghezi, nr. 3 A, sector 2, acolo unde un litru demo­torină costă 5,38 de lei. Strada Tudor Arghezi este situatăchiar în centrul Bucureştiului, în apropiere de Tea­trul Na­ţional,de hotelul de cinci stele Inter­con­tinental sau de clădireaUniversităţii, zonă cunoscută pentru preţurile mari la chirii saula restaurante.

La polul opus cel mai ieftin litru de motorină Petrom, dinacelaşi sortiment Euro Diesel 5, se poate cumpăra din benzinăriaamplasată pe strada Sibiu, nr. 5A, stradă care intersectează DrumulTa­be­rei sau bulevardul Timişoara. Aici un litru de motorină costă5,26 de lei. Acelaşi preţ poate fi găsit şi în benzinăria Petromlocalizată pe bulevardul Timişoara, nr. 8C.

Pornind de la acelaşi plin de 50 de litri, un şofer poateeconomisi circa 6 lei dacă alege să alimenteze la unitatealocalizată pe strada Sibiu şi nu la cea de pe strada TudorArghezi.

Nu numai în cadrul aceluiaşi oraş sunt diferenţe între preţurilela pompă practicate de aceeaşi companie petrolieră, ci şi de la unoraş la altul.

De exemplu, într-o benzinărie Petrom din Vul­can, Hunedoara, unlitru de motorină poate fi achi­zi­ţionat cu 5,19 lei, iar unul debenzină cu 5,27 lei. Oraşe mai mari şi mai scumpe, aşa cum estecazul Con­stanţei, au la rândul lor un preţ mai ridicat lacar­buranţi. De exemplu, într-o benzinărie Petrom din Constanţasituată pe bulevardul Mamaia, unul din­tre cele mai mari din oraşcare face legătura cu sta­ţiu­nea Mamaia, litrul de motorină sepoate cum­păra cu 5,36 de lei, iar cel de benzină cu 5,4 lei.

Verificare online

Practic, de acum înainte orice şofer va putea să verifice onlinepreţul de la benzinăria Petrom la care alimentează de obicei.Petrom a aplicat mai multe schimbări în ceea ce priveştecomunicarea preţurilor din ben­zinăriile proprii. Dacă în 2005,odată cu libera­liza­rea pieţei de carburanţi din România,com­pania anunţa prin comunicate orice mo­dificări de preţ,ulterior a afişat aceste modificări numai pe site sub formapreţurilor de referinţă. Acum a renunţat şi la acest preţ dereferinţă, alegând să afişeze preţul din fiecare benzinărie.

De la începutul anului şi până în prezent, Petrom a aplicat 8creşteri de preţ, la benzină sau motorină, în prezent litrul debenzină fiind cu 7% mai scump faţă de prima zi a anului, iar cel demotorină cu 8% mai scump faţă de 1 ianuarie 2011.

Creşterea accelerată a preţurilor la carburanţi a de­terminatmai multe proteste în benzinării şi a dus la ieşirea la rampă a maimultor oameni politici, mai mult cu declaraţii însă, şi nu cusoluţii reale.

Recent, au apărut şi discuţii despre o posibilă îngheţare apre­ţului la carburanţi, măsură care nu ar încălca nicio regulă aconcurenţei din Uniunea Europeană dacă va fi aplicată tuturorcompaniilor petroliere. În afară de Petrom, cele mai mari companiipetroliere ac­tive local sunt Rompetrol, Lukoil şi MOL România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO