Business Internaţional

Profiturile mari obtinute de Shell au fost umbrite de revizuirea rezervelor de hidrocarburi

06.02.2004, 00:00 19



Royal Dutch/Shell, al doilea producator mondial de petrol listat la bursa, a anuntat ieri unul dintre cele mai ridicate profituri anuale din istoria sa, dar rezultatele financiare din trimestrul patru s-au situat aproape de limita inferioara a estimarilor si au fost umbrite de reducerea surprinzatoare a rezervelor anuntata luna trecuta.



Gigantul petrolier anglo-olandez a obtinut o crestere a profitului net, ajustat pentru a reflecta costurile curente, la 11,701 miliarde de dolari. Rezultatul este inferior celui realizat in 2000, cand Shell a generat un profit net de 13,111 miliarde de dolari, dar semnificativ superior rezultatului de 9,218 miliarde de dolari inregistrat in 2002.



Shell a indicat anterior ca va inscrie cheltuieli de 1,02 miliarde de dolari pentru reducerea valorii contabile a activelor vandute in cadrul recentei strategii de ameliorare a rentabilitatii.



Dupa deducerea acestei sume, profitul net ajustat in functie de conturile curente care a fost obtinut de Shell in trimestrul patru a atins 1,856 miliarde de dolari, in scadere cu 33% fata de perioada similara a anului 2002, adica 2,782 miliarde de dolari, in conditiile in care cheltuielile au anulat efectul scumpirii petrolului. Analistii estimasera un profit de 2 miliarde de dolari.



Actiunile grupului anglo-olandez au scazut drastic la 9 ianuarie, dupa ce Shell a anuntat ca isi va revizui in scadere cu 20% cantitatea rezervelor de petrol si gaze pe care le detine si pe care poate exploata.



Revizuirea i-a nemultumit pe actionari, a determinat scaderea cu peste 15 miliarde de dolari a capitalizarii grupului si a diminuat rezervele de petrol si gaze de care dispune Shell la echivalentul a mai putin de 11 ani de productie, de la peste 13 ani anterior.



Joi, Shell a confirmat revizuirea in sens negativ a rezervelor certificate si a estimat ca productia sa de petrol si gaze va stagna in acest an si se va reduce in 2005.



In 2003, Shell a produs 3,9 milioane de barili de petrol, cu 2% mai putin decat in 2002, potrivit Bloomberg News.



In urma revizuirii, presiunile asupra presedintelui companiei, Phillip Watts, s-au amplificat. Acesta a declarat intr-o conferinta de presa ca nu va demisiona.



Mai mult, investitorii au cerut Royal Dutch, componenta olandeza a grupului, sa isi schimbe structura actionariatului, pentru a nu pierde sustinerea din partea actionarilor. Acestia se vor lega de adoptarea, la 1 ianuarie, a unui nou cod de guvernanta corporativa, care acorda puteri sporite actionarilor companiilor. Cum actionarii Shell nu pot decide concedierea lui Watts inainte de pensionarea acestuia in 2005, acestia se concentreaza asupra imbunatatirii performantei prin implicarea mai mare in luarea deciziilor privind structura si conducerea companiei.



Grupul anglo-olandez vrea sa isi diminueze costurile de productie cu 1,5 miliarde de dolari datorita achizitiilor realizate in 2002. In scopul majorarii productiei in anii urmatori, Shell a dezvoltat surse alternative de energie, printre care se numara fabrica de 5 miliarde de dolari din Quatar, care va transforma gazele naturale in carburanti pentru autovehicule, si proiectul petrolier din zona Marii Caspice, in valoare de 7,4 miliarde de dolari.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO